KÖNYVISMERTETÉS – Befektetések I-II. kötet

Az elmúlt néhány évtized világgazdasági eseményei a pénzügyi piacokon is viharos változásokat hoztak, nem kevés fejfájást okozva a hivatásos és magánbefektetőknek. Az ő gondjukon kíván enyhíteni a Bodie-Kane-Marcus szerzőtrió Befektetések című könyvének legutóbbi, 1996. évi kiadása és annak fordítása. A könyv a befektetési folyamatról, annak elemeiről és környezetéről szól. Bemutatja, hogyan kell elemezni a befektetésre [...]

Az elmúlt néhány évtized világgazdasági eseményei a pénzügyi piacokon is viharos változásokat hoztak, nem kevés fejfájást okozva a hivatásos és magánbefektetőknek. Az ő gondjukon kíván enyhíteni a Bodie-Kane-Marcus szerzőtrió Befektetések című könyvének legutóbbi, 1996. évi kiadása és annak fordítása. A könyv a befektetési folyamatról, annak elemeiről és környezetéről szól. Bemutatja, hogyan kell elemezni a befektetésre kiszemelt értékpapírokat, hogyan kell eldönteni, hogy beleillenek-e a tervezett befektetési portfólióba, és hogyan kell végrehajtani ezek vételét és eladását. Foglalkozik magával a befektetési folyamattal, annak mindkét területével: az értékpapír-elemzéssel és a portfóliókezeléssel, valamint a befektetési környezettel.

A könyv a befektetéselemzés minden lényeges területét tárgyalja. Emeljünk ki ezek közül néhányat!

– A kockázat-hozam dilemma kezelése és ehhez kapcsolódóan az ésszerű portfóliókiválasztás elvei – ezt a megközelítést nevezik modern portfólióelméletnek. Az elmélet a hatékony diverzifikáció fogalma köré épül. A könyv jelentős teret szentel a hatékony diverzifikáció alapkérdéseinek, amit az eszközallokáció témaköréhez használ fel. Az eszközallokáció azzal foglalkozik, hogy mennyit célszerű befektetni az egyes eszközfajtákba – részvény, kötvény, pénz, ingatlan, deviza, származtatott ügyletek, arany és más lehetséges eszközök -, hogy az adott befektetői igényeknek és korlátoknak legjobban megfelelő portfóliót alakítsuk ki.

– Az aktív és passzív portfóliókezelés lehetőségei, eszközei és korlátai. A könyv bemutatja, hogy a piacok csaknem hatékonyak, de még ebben a versengő környezetben is léteznek profitlehetőségek, amelyeket a gondos és kreatív befektetők ki is használnak. Ez indokolta, hogy az aktív portfóliókezelést külön részben vizsgálja.

– A pénzügyi eszközök árfolyamai szoros kapcsolatban vannak egymással. Ha ezeket az összefüggéseket megsértik, akkor működésbe lépnek a piaci erők, hogy helyreállítsák az egyensúlyt. A pénzügyekkel foglalkozó közgazdászok ezt egyensúlyi árazási összefüggésnek nevezik; a könyv ezt bővebben is kifejti. A legismertebb ilyen összefüggések: az értékpapír-piaci egyenes (várható hozam-béta), a put-call paritás, a Black-Scholes opciózárási modell, az azonnali és határidős árfolyamparitás, a nemzetközi kamatparitás. Ezek az összefüggések nem csupán elméletben léteznek. Az a befektető, aki elsőként fedezi fel az összefüggés megsértését, nagy profitra tehet szert minimális vagy nulla kockázat mellett. A jól képzett hivatásos befektető nemcsak tudatában van az ilyen egyensúlyi összefüggéseknek, hanem azt is átlátja, hogy miért léteznek, és hogyan lehet profitálni a megsértésükből. Ezen ismeretek is megtalálhatók a könyvben.

– A mai értékpapírpiacok számos módot kínálnak a befektető egyéni hozamkívánságainak, tudásának és lehetséges befektetési eredményeinek összehangolására. Az úgynevezett származtatott ügyletek (mint például az opciók és futures ügyletek) piacának létrejöttével néhány éve még ismeretlen stratégiák is megvalósíthatók. Talán nincs még egy olyan befektetési terület, ahol a frissen diplomázottak ekkora előnyben lennének a korábban végzett veteránokkal szemben. A származtatott eszközökről szóló fejezet részletesen és minimális matematikával magyarázza meg az opciók és futures-ök szerepét a portfólióbiztosítás és más befektetési stratégiák megvalósításában.

Mint bármely más tudományág, a befektetési témakör is folyamatosan változik és fejlődik. Bizonyos értelemben mindig lehet valami újat tanulni. Aki gyorsabban sajátít el dolgokat, az versenyelőnyhöz jut. A befektetések területén nagyok a karrierlehetőségek, de a versengés is nagy. A könyv anyagának ismerete versenyképes előnyt jelenthet.

A könyv elsősorban gyakorlati tudást kínál – bárkinek, aki hivatásos befektető vagy kiművelt magánbefektető akar lenni. Sok gyakorlati példát mutat be, ugyanakkor elméleti keretbe helyezi azokat. Manapság a hivatásos befektető már nem élhet meg anélkül, hogy ne lenne az árazáselmélet, a modern portfólióelmélet és az opcióárazási elmélet területein megszerezhető tudás birtokában.

(Tanszék Kft., 1996.)