VÁLASZÚTON

A kormány delegálási javaslatát a két legnagyobb szakszervezeti konföderáció: a versenyszférában működő MSZOSZ és a szervezett közalkalmazottak többségét tömörítő SZEF is üdvözölte. Ennek kapcsán az érintettek fontosnak tartották, hogy a mandátumok elosztása a “valós társadalmi súly” alapján történjen – fájdalom, ennek lemérésére vajmi kevés eszköz áll rendelkezésre. A javaslat mellett érvelve gyakran említik egy esetleges [...]

A kormány delegálási javaslatát a két legnagyobb szakszervezeti konföderáció: a versenyszférában működő MSZOSZ és a szervezett közalkalmazottak többségét tömörítő SZEF is üdvözölte. Ennek kapcsán az érintettek fontosnak tartották, hogy a mandátumok elosztása a “valós társadalmi súly” alapján történjen – fájdalom, ennek lemérésére vajmi kevés eszköz áll rendelkezésre. A javaslat mellett érvelve gyakran említik egy esetleges szavazás milliárdos (jelenlegi becslés szerint 1,5 milliárd forintos) költségeit is.

A kisebb szakszervezetek már sokkal inkább megosztottak e kérdésben: az ÉSZT és az Autonómok az önkormányzatiság elvétől idegennek tartanak egy parlamenti típusú választást, a Liga és a Munkástanácsok viszont választásokon szeretnék leméretni az egyes érdekképviseletek támogatottságát. Érdekes módon ezt az elképzelést támogatja a Munkaadók Szövetségének elnöke is: Orbán István szerint ezt még azon az áron is vállalni kell, hogy esetleg csak egy év múlva, az üzemi tanácsi választásokkal egy időben újulhatnak meg a testületek.

Címkék: Hetilap: Röviden