PANTEL: ESÉLYLATOLGATÁS – Alternatív vezér

Hamarosan létrejön a PanTel Rt., amely alternatív szolgáltatóként elsősorban a Matávnak teremthet kemény konkurenciát. Alapítói a többi között a MÁV, a francia Unisource; a csatlakozni szándékozók között van az MVM, s barátkozik a gondolattal a BKV is. Az alapítói szándéklevelet aláírók február 28-ig titoktartási szerződést kötöttek, ezért hallgatnak. Nem tőlük származik a hír, miszerint nem [...]

Hamarosan létrejön a PanTel Rt., amely alternatív szolgáltatóként elsősorban a Matávnak teremthet kemény konkurenciát. Alapítói a többi között a MÁV, a francia Unisource; a csatlakozni szándékozók között van az MVM, s barátkozik a gondolattal a BKV is. Az alapítói szándéklevelet aláírók február 28-ig titoktartási szerződést kötöttek, ezért hallgatnak. Nem tőlük származik a hír, miszerint nem kizárt, hogy Horváth Pál, a Matáv egykori vezére, majd a privatizáció után stratégiai igazgatója kerül a PanTel élére. Horváth egyelőre Londonban dolgozik, ott kaptuk telefonvégre.

Igaz-e a távközlési szakmában már szinte kész tényként terjedő hír, hogy a PanTel vezére lesz?

– Kétségtelenül együttműködtem a projekttel, de kapcsolatunk korántsem munkaviszony jellegű, ráadásul nincs is érvényes ajánlatom a PanTeltől. Mindettől függetlenül azt gondolom, hogy jó a leendő társaság működési koncepciója és a cég gyorsan megerősödhet, valódi versenytárssá válhat a magyar távközlési piacon. Megérett a helyzet arra, hogy legyen a Matáv mögött egy második vezető cég, amely végre magára vállalja a konkurens szerepét. A mobiltelefon-társaságok erre a szerepre koncessziós szerződéseik miatt nem lehetnek alkalmasak, más megfelelő játékos pedig egyelőre nincs a láthatáron. Egy sereg érdek szól egy második cég megjelenése mellett. Meggyőződésem egyébként, hogy ez rövid távon még a Matáv számára is előnyös lenne, de jól járhatnának a fogyasztók és a gazdaság is.

A PanTel, vagy aki belép a vezetékes távközlés piacára, csak a Matáv utáni második helyet foglalhatja el, az elsőt nem?

– A távoli jövőben minden elképzelhető, ám ha közelebbi időket nézünk, a PanTel akkor is versenytársa lehet a Matávnak, ha nem előzi meg. A Matávnak óriási helyzeti előnye van, de egy erős vetélytárs megjelenése már a kihívás miatt is óriási lökést adhat a cég fejlesztésének. A távközlési piac növekedése teret ad mindkét társaságnak, és most, amikor a magyar gazdaság is élénkülőben van, ez az állítás kétszeresen igaz lehet. A távközlés sokkal kisebb kockázatú üzlet, mint bármi más, és az eddigi eredmények minden várakozást felülmúltak.

Milyen színekben vett részt eddig a projektben? Mint szakértő?

– Mondjuk mint egy olyan szereplő, akinek megkérdezik a véleményét.

Ha megkeresnék, elvállalná a PanTel vezetését?

– Egy kérdésre akkor kell válaszolni, amikor azt felteszik.