Gazdaság

POSZTSZOCIALISTA GAZDASÁGOK – Szaporodó vállalkozások

admin
admin

1996. 11. 13. 00:00

Naponta másfélezer új vállalat születik a berlini fal leomlása óta Közép-Európában. Az Eurostat napokban publikált statisztikája nem tartalmazza a szovjet utódállamok cégalapításait. A régióban közel három és fél millió céget alapítottak, ám mint a az Eurostat elemzői megállapították, ezek jó része “alvó” vállalkozás.

Aközép-európai régióban virágzó alapítási kedvnek köszönhetően a lakosság arányában mért vállalatszám kezdi megközelíteni az Európai Unió szintjét: a 15-öknél 43, a posztszocialista blokkban pedig 31 vállalat jut 1000 lakosra. Meglepetésként értékeli az Eurostat, hogy miközben az unión belül az átlagos alkalmazottszám 6,5, az átalakuló gazdaságok cégeiben átlagosan 7,5 embert foglalkoztatnak.

A dinamizmus azonban e régióban a törékenységgel jár együtt: a cégek egyötöde “alvó” vállalkozás, fizetett alkalmazottja egyáltalán nincs.

A piacgazdaságra való áttérés folyamatában eddig 3,36 millió új vállalat jött létre a régióban, egyharmaduk Lengyelországban, egyötödük Csehországban, 15 százalékuk pedig Magyarországon – állapítja meg a Eurostat elemzése, megemlítve, hogy Románia, az élmezőnytől messze lemaradva, mindössze az új társaságok egytizedével dicsekedhet.

A térség új cégeinek 27 százalékát nők alapították. Lengyelországban szám szerint 1 milliónál több új vállalkozás jött létre a rendszerváltás óta.

Ezer emberre Csehországban jut a legtöbb cég, szám szerint 68. A magyarországi átlag 51 vállalat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.