SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ ’97 – Előremutató visszalépések

A lakossági jövedelmek átlagos adóterhelésének csökkentését, a tőkejövedelmek terhelésének növelését és az eltartottak számának figyelembevételét is tartalmazza a jövő évi személyi jövedelemadó-törvény tervezete, amely a héten kerül a kormány elé. A tavaly módosított államháztartási törvény szerint a polgárokra kötelezettséget hárító jogszabályokat hatályba lépésük előtt 45 nappal ki kell hirdetni. Ebből következően a jövedelemadó-törvényeket a honatyáknak [...]

A lakossági jövedelmek átlagos adóterhelésének csökkentését, a tőkejövedelmek terhelésének növelését és az eltartottak számának figyelembevételét is tartalmazza a jövő évi személyi jövedelemadó-törvény tervezete, amely a héten kerül a kormány elé.

A tavaly módosított államháztartási törvény szerint a polgárokra kötelezettséget hárító jogszabályokat hatályba lépésük előtt 45 nappal ki kell hirdetni. Ebből következően a jövedelemadó-törvényeket a honatyáknak legkésőbb november közepéig el kell fogadniuk. Erre ezúttal megvan az esély, mivel a pénzügyi tárca – Kocsis Imre és Vámosi Nagy Szabolcs miniszteri biztosok irányításával – a napokban elkészítette a szóban forgó tervezeteket, amelyek az e heti kormány-mustra után szeptemberben már az Országgyűlés elé is kerülhetnek.

A márciusban kicserélődött pénz-ügyi vezetés még a tavasszal ígéretet tett rá, hogy 1997-ben csökkentik a magánszemélyek adóterhelését, eltörlik a rendkívül bonyolult adó-jóváírási rendszert, az elviselhetetlen mértékű, 48 százalékos felső adókulcsot pedig megszüntetik. Az új szja-tervezet lényegében ezen ígéretek szellemében készült el: az adóterhelést a törvény-előkészítők minden jövedelemkategóriában igyekeztek mérsékelni. A kormány elé kerülő tábla jellemzője, hogy az adósávok a jelenleginél széthúzottabbak, a sávhatárok emeltebbek, s a legmagasabb adókulcs “csupán” 44 százalékos. Ezen adótábla mellett a költségvetés jövőre 520 milliárd forint szja-bevételre számít, vagyis csupán 40 milliárd forinttal (8,3 százalékkal) többre, mint ebben az esztendőben.

A tervek szerint az alkalmazottak jövőre is részesülnek adójóváírásban, azonban ennek kiszámítási módját a jelenlegihez képest lényegesen leegyszerűsítik. Az elképzelések szerint az adójóváírás a bérjövedelem 18 százaléka lenne, de maximum évi 43 ezer forint. Kérdés, mit szólnak majd ehhez a szocialista képviselők, akik tavaly azért vetették el ezen egyszerű adójóváírás-számítási módot, mert az szerintük a gazdagokat, a magas jövedelműeket támogatja. Minél magasabb ugyanis valakinek a jövedelme, a lineáris kulcs miatt annál nagyobb adókedvezményt vehet igénybe – persze csak 43 ezer forintig. Ez a maximum egyébként visszalépés a jelenlegi összeghez képest, hiszen idén akár közel 57 ezer forintos jóváírást is igénybe lehet venni a bérjövedelmek után.

A családi jövedelemadózásra vagy a házastársak közös adózására való átállást a pénzügyi tárca ugyan 1997-re sem javasolja, a személyi jövedelemadózás keretein belül azonban szűk körben érvényesíteni kívánják a családi elemeket. Így a jelenlegi elképzelések szerint az eltartottak után személyenként havi 1000 forintos kedvezményt lehet majd igénybe venni. A dolog szépséghibája, hogy – a költségvetés bevételi igénye miatt – erre csak három vagy annál több gyermek esetén lesz mód (kivéve a fogyatékos gyermekeket, ahol már egy gyermek esetén is jár a kedvezmény). Ugyancsak újdonság, hogy a kedvezmény nemcsak a gyermekek, hanem más eltartottak – például házastárs – után is igénybe vehető.

Jövőre a pénzügyi tárca nem készül az adókedvezmények radikális megnyirbálására – ez évtől éppen elég fontos kedvezményt kiiktattak már a törvényből. Továbbra is akadt azonban olyan szubvenció, amelynek megszüntetését – jóllehet régóta nem tetszik a pénzügyi szakértőknek – legutóbb sem engedték a politikusok: a mezőgazdasági kistermelők kedvezményezettsége. Idén viszont, legalábbis egyelőre úgy tűnik, a szociál-liberális kormány ezen is túlteszi magát, s minden ellenállás ellenére megnyirbálja a szerinte nem adózó réteg kedvezményeit. Ugyancsak korlátozni kívánják a tandíj kedvezményét, mégpedig legfeljebb évi 30 ezer forintban. A szellemiek – maximum évi 50 ezer forintos – adókedvezménye várhatóan jövőre is életben marad.

Címkék: Hetilap: Röviden