ÁLLATTENYÉSZTÉS – Tartás némi hibával

Az év végére lecsökkenhet az állatállomány és az állattenyésztés termelése. A szabályozatlanság miatt a húspiacon a kenyérár-mizériához hasonló helyzet alakulhat ki. Az állattenyésztők nehezményezik, hogy az idén 35 százalékkal kevesebb (mintegy 20 milliárd forint) állami támogatást kapnak, mint tavaly – hangzott el az Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) pénteki közgyűlésén. A fogyasztás csökkentése, a takarmánydrágulás is [...]

Az év végére lecsökkenhet az állatállomány és az állattenyésztés termelése. A szabályozatlanság miatt a húspiacon a kenyérár-mizériához hasonló helyzet alakulhat ki.

Az állattenyésztők nehezményezik, hogy az idén 35 százalékkal kevesebb (mintegy 20 milliárd forint) állami támogatást kapnak, mint tavaly – hangzott el az Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) pénteki közgyűlésén. A fogyasztás csökkentése, a takarmánydrágulás is sújtja a tenyésztőket. Az elmúlt egy év alatt kétszeresére emelkedett a takarmány ára, amely legsúlyosabban az abrakfogyasztó baromfi- és sertéságazatot sújtja. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a mintegy százmilliárd forint termelési értéket előállító állattenyésztési szektor az idén a baromfiágazatban 10 milliárd, a sertéságazatban 4-5 milliárd forint nettó veszteségre számít.

Az év végére a húspiacon olyan magas árak alakulhatnak ki, ami végletes helyzetet teremthet. Ha tönkremennek a feldolgozók, az sokkal többe kerül, mint a tenyésztők jövedelempótlása.

A közgyűlésen a szakemberek a jövő szabályozási rendszeréhez is ajánlásokat fogalmaztak meg. Eszerint az állattenyésztés biológiai sajátosságai miatt a minőségjavításhoz is több évre előre kell tervezni. Az állattenyésztésben a minőségjavítás nem ment végbe maradéktalanul, pedig éppen most a minőségi termék-előállításnak és a hatékonyságnak – a néhány dekagrammos, fajlagos takarmány-megtakarításnak – megnőtt a szerepe. Ezért szeretné a MÁSZ, hogy jövőre a tenyésztők kapják meg az állattenyésztési támogatást, amelyet a tenyészállatok árán keresztül továbbadnának a termelőnek.

A parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Orosz Sándor megjegyezte, hogy az állattenyésztés “a kisebb ellenállás irányába mozdul”. Jelenleg nehezebb a piaci ellenfelekkel a harcokat megvívni, egyszerűbb, könnyebb állami támogatást kérni. A támogatás azonban nem lesz képes kiegyenlíteni a piaci mechanizmusok miatti jövedelemhiányokat.

Az agrártárca főosztályvezetője, Öcsödi Gyula becsülni sem tudta, mekkora lesz 1997-ben az agrárbüdzsé. Az FM az ideinél (81,5 milliárd forint) egyötöddel több pénzt kér, de a pénzügyi tárca az infláció ellenére sem tervez az 1996-osnál nagyobb keretet.

Címkék: Hetilap: Röviden