KÖRNYEZETVÉDELEM – Milliárdos beruházás

A Dunaferr vállalatcsoport az elmúlt néhány évben több milliárd forintot áldozott a környezetvédelemre. Az eredmények biztatóak, ugyanis 1994 és 1995 adatait összehasonlítva a porkibocsátás 80-85 százalékkal csökkent. – tudtuk meg Réti Vilmostól, a Dunaferr Rt. kutatási és fejlesztési igazgatójától. A környezetvédelmi beruházás nem növeli az adott vállalat profitját, vagyis nem hoz kézzel fogható hasznot. Mégis [...]

A Dunaferr vállalatcsoport az elmúlt néhány évben több milliárd forintot áldozott a környezetvédelemre. Az eredmények biztatóak, ugyanis 1994 és 1995 adatait összehasonlítva a porkibocsátás 80-85 százalékkal csökkent. – tudtuk meg Réti Vilmostól, a Dunaferr Rt. kutatási és fejlesztési igazgatójától.

A környezetvédelmi beruházás nem növeli az adott vállalat profitját, vagyis nem hoz kézzel fogható hasznot. Mégis szükség van rá, különösen egy olyan társaság esetében, mint a Dunaferr. A vállalat együtt él a várossal, így többről van szó, mint általában vett környezetvédelemről, saját lakókörnyezetük megóvásáról, tisztábbá tételéről.

A környezetvédelem számos területe közül a Dunaferr – alkalmazott technológiájából adódóan – elsősorban a levegőszennyezettség csökkentésére és a víztisztaság védelmére koncentrál. A levegő tisztábbá tételét elsősorban a porkibocsátás csökkentésével lehet elérni. Ennek érdekében számos munkafázisban kell beavatkozni. A vállalatcsoport legnagyobb porkibocsátója az érctömörítő mű, amelynek teljes technológiai megújítására lenne szükség, s ezzel egyben csökkenteni lehetne a porkibocsátást is. A projekt azonban 4 milliárd forintba kerülne, ennyi pedig nem áll rendelkezésre. Éppen ezért a vállalat vezetősége úgy döntött, hogy a régi technológia további alkalmazása mellett környezetkímélő beruházást hajtanak végre. A pormegkötő berendezések telepítésével a kibocsátott por mennyisége egy év alatt 80-85 százalékkal csökkent.

A kokszolómű porkibocsátását azzal lehet visszafogni, ha a jelenlegi nem gázzáró ajtókat korszerűbbre cserélik. Az előzetes felmérések szerint ez a technológiai újítás 800 millió forintba kerülne, ha a világpiacról szereznék be. Sikerült azonban kifejleszteni a Dunaferr-csoporton belül egy olyan megoldást, amely ennek csupán az egynegyedébe kerül, és amely a legfejlettebb technológiákkal megegyező eredményeket produkál.

A két nagyolvasztó öntőcsarnokában a csapolás közben keletkező por okozza a problémát, amelynek csökkentése összesen 1 milliárd forint beruházást igényel. A konverter acélmű korszerűsítéséhez, környezetkímélővé tételéhez pedig 2 milliárd forintra lenne szükség. Ehhez a cégnek nincs saját forrása, éppen ezért igyekeznek olyan beszállítókat keresni, akik a finanszírozás megvalósításához is hozzásegítenék a Dunaferrt.

A levegő tisztábbá tételének érdekében a Dunaferr az erőművi széntüzelésről áttért az olajra, a nitrogénoxid-kibocsátás csökkentéséhez pedig az erőművi kazánok folyamatos rekonstrukcióját végzik. Szintén a kibocsátott nitrogén-oxid mennyiségének visszafogása miatt került sor a kohógázégetőfáklya-beruházásra, amelyet az idei év első félévében helyeznek üzembe. A vasgyártás során keletkező gáz nagy részét egyébként felhasználja az üzem, de a felesleget inkább elégetik, minthogy a levegőbe kerüljön.

A másik lényeges terület, ahol a Dunaferr-csoportnak mindennapos környezetvédelmi teendője van, a víztisztaság megőrzése, javítása. A legnagyobb probléma a folyóba kerülő vas-, és olaj mennyisége, amelyet gyűjtőmedencékben igyekeznek csökkenteni. A kokszolói beruházás során biológiai szennyvíztisztítót építettek, amelyen keresztül halad a Dunába visszatérő víz. A víz szennyezettségének megállapítására naponta végeznek ellenőrzéseket.

A társaság egyébként a környezetvédelmi beruházásokat teljesen együtt kezeli a többi beruházással, azokkal egyenértékűnek tekinti. A Dunaferr csoportra is ugyanazok természetvédelmi előírások, határértékek érvényesek, mint bármely más cégre, nincs kivétel, nincs kedvezmény. Éppen ezért az elmúlt 6-8 év során végrehajtott valamennyi technológiai újítás, beruházás esetében feltétel volt, hogy megfeleljen a legújabb környezetvédelmi előírásoknak. Az évezred fordulóján nagy horderejű technológiai váltást tervez a Dunaferr, amely megváltoztatja a vállalat arculatát. Ez az új rendszer zárt víz-, gáz- és porelszívó rendszert működtet majd, amelynek a környezeti terhelése nagyon minimális lesz, szinte nulla, messze az Amerikában és Nyugat-Európában előírt határértékek alatt.