FERRUM NYUGDÍJPÉNZTÁR – Gondoskodás a dolgozókról

A napjainkban oly sokat emlegetett szociális hálónak ilyen és ezekhez hasonló problémák kezelésénél kéne oltalmazóan kifeszülnie, ám e háló biztonságához, védelmének kiszélesítéséhez is pénz kell, valamint olyan szemlélet, amely a Dunaferr vállalatcsoport humánpolitikájában figyelhető meg. Önmagában már az is példaértékű, ahogyan a Dunaferrnél a törzsgárda tagokat megbecsülik – teszi hozzá Kovács Éva, a Dunaferr Ferromárk [...]

A napjainkban oly sokat emlegetett szociális hálónak ilyen és ezekhez hasonló problémák kezelésénél kéne oltalmazóan kifeszülnie, ám e háló biztonságához, védelmének kiszélesítéséhez is pénz kell, valamint olyan szemlélet, amely a Dunaferr vállalatcsoport humánpolitikájában figyelhető meg.

Önmagában már az is példaértékű, ahogyan a Dunaferrnél a törzsgárda tagokat megbecsülik – teszi hozzá Kovács Éva, a Dunaferr Ferromárk Kft. gazdasági igazgatója, a FERRUM Önkéntes és Kölcsönös Biztosító Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke. Kevesen tudják, hogy a Dunaferrnél folyamatosan eltöltött 25 esztendőt Törzsgárda-biztosítási Kötvénnyel erősítik meg, s a kötvények tulajdonosai a jelenleg hatályos kollektív szerződés szerint havi 3920 forint járadékot kapnak, amely kompenzálja a nyugdíjak értékvesztését.

A törzsgárda kötvény működtetése tavaly kiegészült az önkéntes, kölcsönös nyugdíjpénztár megalakításával. Az egy-két éve dédelgetett gondolatból, a helyi nyugdíjpénztár megvalósításának ötletéből 1995 novemberében lett valóság. A tavalyi bértárgyalások folyamatában érlelődött meg egy munkahelyi, zártkörű nyugdíjpénztár megalakításának szándéka. A kollektív szerződés megkötésére jogosult érdekképviseletek ettől az időponttól fejthették ki álláspontjukat a nyugdíjpénztár alakuló munkaanyagáról. A Dunaferr vállalatcsoport tíz és félezer dolgozója szinte napok alatt ráhangolódott a pénztáralakítás kérdéseire, tudomást szerezhetett a működtetéssel átcsoportosítható összegekre. Ki-ki megértette, hogy a dolgozókról való gondoskodásban mérföldkő lesz a nyugdíjpénztár, amelynek első közgyűlése elfogadta az induló gazdálkodási és pénzügyi tervet. A vállalati érdekegyeztető tanácsban elfogadott megállapodás alapján a pénztártag a Dunaferr dolgozók esetében a munkáltató kinek-kinek a hathavi alapbér öt százalékát fizette ki munkáltatói hozzájárulásként. A vállalatcsoport ez évi szociális megállapodásában változatlanul a személyi alapbérek öt-öt százaléka a nyugdíjpénztári befizetés.

Mind több jel utal arra, hogy az állami szociálpolitika átértékelődőben van, szolgáltatásai piacosodnak és egyben szűkülnek is. Így a munkaadók és a munkavállalók közös érdeke, hogy előre gondolva készüljenek a munkajövedelmek kiegészítésére. Ennek a kiegészítésnek jól bevált módja a fejlett gazdaságú országokban a kölcsönös biztosító pénztárak hálózata. Ezek sorába lépett a FERRUM is, amelynek a tagszervezése igen sikeresen alakult. Tavaly decemberben 9 ezer 548 tagja volt, s mostanra pedig újabb száz Dunaferr-dolgozó csatlakozott a pénztárhoz.

Március végén megtartotta első küldött közgyűlését a Dunaferr vállalatcsoport dolgozóinak nyugdíjpénztára. A pénztárfelügyelet januárra visszadatálva megadta a működési engedélyt, így az ez évi tagdíjakat a pénztártörvény kritériumai szerint fektetik be. A brókercégektől ezekben a napokban érkeznek a befektetési ajánlatok. A cél az, hogy nagy biztonsággal, állami garancia mellett helyezik el a gondozásukra bízott tagdíjakat. Természetesen a legnagyobb hozam elérése is közrejátszik ezekben a döntésekben. A brókercégek szívesen fogadják ajánlatkéréseiket, hiszen stabil üzletet látnak a FERRUM Nyugdíjpénztárban.