OLASZ KORMÁNYVÁLTÁS – Kamatcsökkentési várakozások

Az új kormány hivatalba lépését követően a monetáris szigor gyors enyhítésére számítanak a befektetők Olaszországban. A választásokat követően a piacok lelkesedéssel fogadták a középbal győzelmét. A milánói tőzsde indexe, a MIB 30 nagy forgalom mellett 5,68 százalékkal emelkedett a hét első kereskedési napján. A kötvénypiacok hőmérője, a 10 éves államkötvények hozama 10 százalék alá süllyedt, [...]

Az új kormány hivatalba lépését követően a monetáris szigor gyors enyhítésére számítanak a befektetők Olaszországban. A választásokat követően a piacok lelkesedéssel fogadták a középbal győzelmét. A milánói tőzsde indexe, a MIB 30 nagy forgalom mellett 5,68 százalékkal emelkedett a hét első kereskedési napján. A kötvénypiacok hőmérője, a 10 éves államkötvények hozama 10 százalék alá süllyedt, míg az olasz líra árfolyama a márkával szemben 1994 óta nem látott magasságba emelkedett: kedden 1 márka 1021 lírát ért, szemben a választások előtti 1045 lírás árfolyammal.

A Deutsche Bank elemzője szerint a befektetők elégedettségét az Olajfa vártnál egyértelműbb győzelme magyarázza, ami egyúttal reálisabbá teszi a gyors kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásokat. Az infláció 4 százalék alá szorítását közeli lehetőségnek ítélik a piaci szereplők, és akkor valóban megnyílik az út a monetáris enyhítés előtt. A leendő miniszterelnök, Romano Prodi első nyilatkozatában reális esélynek nevezte a líra visszatérését az EMS-be, amit a piac ugyancsak kedvezően fogadott.

Ugyanakkor külföldön, így Párizsban és Frankfurtban az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy Olaszország, amelynek költségvetési deficitje az egeket ostromolja, nem kap “szabadjegyet” a monetáris unióba. Jelenleg a GDP 7 százalékára rúg a hiány; ahhoz, hogy a kívánt 3 százalékos szintet elérje, Rómának 50-70 000 milliárdot kellene lefaragnia a költségvetésből, ami a dupláját teszi ki az idén tervezett összegnek.

A középbal gazdaságpolitikai lépései az előzetes bejelentések szerint a szakértői kormányokét (Amato, Ciampi, Dini) követik majd. Nem ígértek adócsökkentést, de elkötelezték magukat a pénzügyi rendszer racionalizálása és a 1300 milliárd dolláros adósság terhét nyögő államkassza kiegyensúlyozása mellett.

Címkék: Hetilap: Gazdaság