HAT PONTBAN – Hogyan lehet olcsóbban?

Amikor valaki arra a nagy elhatározásra jut, hogy saját maga építkezik, a legritkább esetben van abban a helyzetben, hogy a pénz nem számít. Ám arra a legtöbben csak a félig kész ház mellett döbbenek rá, hogy túlköltekeztek. De vajon hogyan lehetne előre csökkenteni a végén várható magas költségeket? Székely István építész-építőanyag-kereskedő elgondolkodtató tanácsai: Az építőanyagokat [...]

Amikor valaki arra a nagy elhatározásra jut, hogy saját maga építkezik, a legritkább esetben van abban a helyzetben, hogy a pénz nem számít. Ám arra a legtöbben csak a félig kész ház mellett döbbenek rá, hogy túlköltekeztek. De vajon hogyan lehetne előre csökkenteni a végén várható magas költségeket?

Székely István építész-építőanyag-kereskedő elgondolkodtató tanácsai:

Az építőanyagokat ott vásároljuk meg, ahol a legolcsóbb. Ne a kiskereskedőknél, de ne is gyártónál, hanem annál a pincétől a padlásig beszerzést vállaló kereskedőnél, aki lévén, hogy nagy tételben rendel a gyártótól, árengedményeket ér el, és ebből maga is továbbadhat.

Ŕ Az engedélyezési terv alapján még nem lehet megkezdeni az építkezést, hiszen az nem tartalmazza az elektromos részt, a vizes részt, és a 100-as léptékű rajz sokszor csalóka. A kiviteli tervet ezért ne spóroljuk meg! A kiviteli tervvel elkerülhető, hogy a már felhúzott, bevakolt falakat fel kell törni egy-egy vezeték elhelyezéséért, hogy azután újra helyrehozathassuk, ami mind-mind sok pénz. A kivitelezési tervet forgatva már nem érheti az embert csalódás, hogy “ilyen szűk ez a lépcsőforduló”, és egy szakember segítségével böngészve a terveket már nemcsak 20 százalékban tudja elképzelni a tisztelt építtető a saját házát.

Ă Hozzuk időben összhangba a vágyainkat, a lehetőségeinket és a praktikus dolgokat! Aki nem méri fel előre, hogy felesleges luxus az egész házat alápincéztetni – a pince, a garázs és a mosókonyha a fél ház alatt is elfér – , annak a kivitelezés vége felé óhatatlanul elfogy a pénze, és akkor már annál sokkal fontosabb, a minőséget befolyásoló dolgokról kell lemondania.

Ő Ne spóroljunk soha a ház stabilitását adó elemekkel – ilyen például egy ajtó feletti áthidaló – és a hőszigeteléssel. Később mindkettő megbosszulja magát! Az elfelejtett áthidaló miatt az ajtó megvetemedik, a rossz szigetelés miatt sokkal többe kerül majd a fűtés.

Œ Az autótulajdonosok ma már eljutottak odáig, hogy időnként olajat kell cserélni, illik megnézetni a fontosabb részegységeket. Egy háznak is szüksége van a folyamatos szervizre! A kulcsátadással a ház felépítése nem fejeződött be, csak egy másik munkaszakaszba érkezett.

œ A fűtés kialakításánál ne (csak) azt figyeljük, hogy melyik energiahordozó a legolcsóbb pillanatnyilag, hanem a legmegbízhatóbb és hosszabb távon a legenergiakímélőbb megoldást keressük. Adott környezetben lehet a legjobb a padlófűtés, a légkondicionálás; egy új klimatikai berendezés. A nagymamától megörökölt cserépkályhát pedig tekintsük inkább lakberendezési tárgynak.