JAPÁN BANKRENDSZER – Csődveszélyben

A japán bankok végre elszán ták magukat a “mérleg-tisztogatásra”, összesen mintegy 4460 milliárd jennyi behajthatatlan hitel leírására. A hatalmas adóssághegyet, amely az egész japán bankrendszert veszélyezteti, a nyolcvanas évek vége óta görgetik maguk előtt a bankok, köztük a legstabilabbnak hitt intézmények is. A teljes bankrendszerben a kétes hitelek a becslések szerint közel 9500 milliárd jenre [...]

A japán bankok végre elszán ták magukat a “mérleg-tisztogatásra”, összesen mintegy 4460 milliárd jennyi behajthatatlan hitel leírására.

A hatalmas adóssághegyet, amely az egész japán bankrendszert veszélyezteti, a nyolcvanas évek vége óta görgetik maguk előtt a bankok, köztük a legstabilabbnak hitt intézmények is. A teljes bankrendszerben a kétes hitelek a becslések szerint közel 9500 milliárd jenre rúgnak.

A 21 legnagyobb japán pénzintézet közül 17 biztosan veszteséggel zárta a március 31-én befejeződött pénzügyi évet. Egyedül a Dai-Ichi Kangyo Banknak sikerült, 550 milliárd jenes behajthatatlan hitelei ellenére, a tavalyinál nagyobb, 140 milliárd jennyi nyereséget elérnie. Pozitív, de az 1994-esnél kedvezőtlenebb a Sumitomo Bank mérlege. A legsúlyosabb veszteségekkel a Sakura Bank szembesült, az előre jelzett 70 milliárdos nyereség helyett 330 milliárd jen deficit terheli a mérlegét.

A japán bankrendszer életben tartása csak súlyos fogyókúra árán lehetséges. Az ezredfordulóig mintegy 17 ezer bankalkalmazott elbocsátására várható – az eddigi bejelentések szerint – a szigetországban, a bankok közép- és felsővezetői pedig 10-30 százalékos bércsökkentésre számíthatnak már a közeljövőben.

Címkék: Hetilap: Gazdaság