MEGÁLLAPODÁS A PÁRIZSI KLUBBAL – Gazdasági klímajavulás Oroszországban

Javuló konjunktúrában bízik 1997-től az orosz gazdasági miniszterhelyettes. Nézeteit a pénzügyminisztérium is osztja, amelynek előrejelzései már 1996-ra szerény, 0,3 százalékos GDP-bővülést jósolnak. A napokban közzétett statisztikák szerint tavaly már csak 3 százalék volt az orosz GDP visszaesése, szemben az előző év 5 százalékos recessziójával. Az ipar termelésének visszaesése ugyan nagyobb mértékű volt az 1994-ben bekövetkezettnél, [...]

Javuló konjunktúrában bízik 1997-től az orosz gazdasági miniszterhelyettes. Nézeteit a pénzügyminisztérium is osztja, amelynek előrejelzései már 1996-ra szerény, 0,3 százalékos GDP-bővülést jósolnak. A napokban közzétett statisztikák szerint tavaly már csak 3 százalék volt az orosz GDP visszaesése, szemben az előző év 5 százalékos recessziójával. Az ipar termelésének visszaesése ugyan nagyobb mértékű volt az 1994-ben bekövetkezettnél, javultak viszont a befektetési mutatók, bővültek a kiskereskedelmi eladások, és az infláció is csökkent.

A pénzügyminisztérium adatai szerint Oroszországban 1995-ben 43 milliárd dollárnyi tőkét fektettek be, ebből 1,5 milliárd származott külföldi forrásból. A kormány reméli, hogy a befektetések öt éven belül megtriplázódnak, ezen belül a külföldi tőke megtízszereződésére számítanak. 1991 óta egyébként 6,7 milliárd dollárnyi külföldi tőke áramlott Oroszországba.

Oroszországgal kapcsolatos hír még, hogy az IMF-megállapodás okozta klímajavulás a Párizsi Klubot is engedékenyebbé tette. A hét végén létrejött a megegyezés a hitelező államok képviselői és az orosz kormány között 38 milliárd dolláros adósságcsomag átütemezéséről, ezzel 1993 óta a negyedik alkalommal módosították a feltételeket. Az Interfax értesülése szerint a Párizsi Klub tagjai ígéretet tettek arra, hogy júniusban Oroszországot felveszik tagjaik sorába.

Címkék: Hetilap: Gazdaság