Gazdaság

A CEFTA kapujában

Románia egyike az Európai Unióval társulási szerződést kötött országoknak, és július 1-jével az előzetes menetrend szerint a CEFTA tagjává is válik. Halász János, aki még az IKM főosztályvezetőjeként kapcsolódott a Románia felvételét célzó, illetve a román-magyar szabadkereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokba, jelenleg pedig Magyarország bukaresti kereskedelmi kirendeltségét vezeti, erről a következőket mondta a Figyelőnek:

Románia elfogadta, hogy a CEFTA építésében addig elért eredményeket magára nézve kötelezőnek tekintse. Ez azért jelentős, mert az 1993-tól indult és ’95-ben felgyorsított eddigi CEFTA-menetrend az ipari termékeknek már 80 százalékára ad vámmentességet, és 2000-ig a fennmaradt termékeknél is meg kell történnie a vámlebontásnak. A CEFTA kedvezményei túlmennek az EU és a társult országok közötti kedvezményeken, ha nem is érik el az Unión belüli liberalizálás mértékét.

A kényes terület a CEFTA esetében is a mezőgazdaság, de ezen a területen is a cikkek 40 százaléka 0 vagy minimális vámtételű. Magyarország számára a kétoldalú román-magyar szabadkereskedelmi megállapodás – amely tavaly októberben gyakorlatilag elkészült -, illetve Románia felvétele a CEFTA-ba – amelyre egyidejűleg kerül majd sor -, azért jelentős, mert Románia CEFTA-forgalmának zöme Magyarországgal bonyolódik le. 1995-ben, amely kiemelkedő esztendő volt a kétoldalú árucserében, annak 70 százalékát adta; a tavalyi statisztikák még nem véglegesek, de az arány ekkor is 50 és 70 százalék között volt.

Tavaly a kétoldalú forgalom részben a magas román mezőgazdasági vámok, részben a gyengébb magyar mezőgazdasági kínálat következtében csökkent, bár a román export nőtt. Magyarország tavalyi 278 millió dolláros exportja 22 százalékkal elmaradt az 1995. évitől. A román szállítások 147 millió dollárt értek el, ez 112 százaléka az előző évinek, de elsősorban egy üzlet, gabonaszállító vagonok szállítása révén. Összességében a kétoldalú forgalom 14 százalékkal esett vissza. Figyelembe kell venni, hogy Magyarországnak az Európai Unió országaihoz képest eddig versenyhátránya volt; Románia CEFTA-tagsága, illetve a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény megkötése nyomán viszont éppenséggel versenyelőnye lesz.

A február 13-14-én Ljubljanában véglegesített CEFTA-megállapodással kapcsolatban már csak bizonyos technikai munkák vannak hátra. Románia Bukarestet javasolta az aláírás színhelyéül, legkésőbb április 10-ig. A tagállamok ezt elfogadták, akárcsak azt, hogy a Románia felvételével kapcsolatos ratifikálási eljárásokat július 1-jéig be kell fejezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik