Belföld

Eltiltanák az erkölcstantól a szingliket

szex és new york (szex és new york, )
szex és new york (szex és new york, )

Csak feddhetetlen életmódú, erős hivatástudattal rendelkező pedagógus oktathassa az erkölcstant – javasolja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

Erkölcstant csak az oktathatna, aki példás családi életet él, nem elvált, nem él élettársi kapcsolatban és legalább egy, házasságban született vagy örökbe fogadott gyermeket nevel, nincs káros szenvedélye, nem dohányzik, nem alkoholizál, mentes a szexuális aberrációktól, otthonában sem néz szexfilmeket – véli a szervezet. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete ezt ellenőrizné is, az erkölcstant oktató életviteléről alapos környezettanulmányt készíttetne, úgy véli: nem elég a módszertani, elméleti felkészültség, illetve a gyorstalpaló továbbképzések elvégzése. A javaslatukat a honlapjukon is közzétették.

Ingyenes oktatás

Mivel az állami fenntartású iskolák 1. és 5. évfolyamain szeptemberben induló hit- és erkölcstanoktatás kötelező tanórai foglalkozás, ezért a szervezet elengedhetetlennek tartja, hogy a tanfelügyelet kiterjedjen az egyházak által alkalmazott hittantanárok pedagógiai-szakmai ellenőrzésére is. Jogi garancia szükséges, hogy a hit- és erkölcstan minden tanulónak ingyenes lesz, azaz az egyházi jogi személy térítésmentesen biztosítja a szükséges tankönyveket és más írásos dokumentumokat, felszereléseket.

A szervezet javaslata szerint az általános iskola helyi tantervében meghatározott „erkölcstanórán” minden tanuló köteles részt venni, ugyanakkor biztosítani kell, hogy az egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstanra jelentkező tanulók részt vehessenek a hittanórákon is. Utaltak arra is: a tantárgyválasztást szabályozó miniszteri rendelet értelmében az általános iskolának minden év május 20-ig fel kell mérnie, hogy a tanuló melyik egyház által szervezett hit- és erkölcstanórán, vagy – az állami általános iskolában – kötelező erkölcstanórán kíván részt venni. Az egyesület szerint „ sérti a tanuló személységi jogát, ha a szülő gyermeke megkérdezése és írásos beleegyezése nélkül választhat, illetve dönthet a kerettantervben meghatározott erkölcstan óra és a különböző egyházak által felkínált ún. hit-órák közül”.

Heti egyszer

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár február 12-én, a Szentimrevárosi esték rendezvénysorozaton azt mondta: napokon belül nyilvánosságra hozzák a szeptemberben a közoktatásban heti egy órában induló hit- és erkölcstan, valamint az etika oktatására való jelentkezés szabályozását. Ezen az oktatási területen is változatos pedagógiai módszerekre lesz szükség, továbbá a tanároknak hiteleseknek kell lenniük a diákok számára – tette hozzá.

Az államtitkár korábban azt is mondta, hogy nagyon nehéz meghatározni, hogyan és mit kell tanítani a kötelező erkölcstan- vagy hittanórákon. Szükség van kézikönyvekre, de lehet építeni a klasszikus irodalomra és filmművészetre is. Úgy vélte, az erkölcsi nevelésre jobban fel kell készíteni a pedagógusokat, ez mostohagyermeke volt eddig a tanárképzésnek. Fontos,  hogy alapvető etikai és erkölcsi kérdésekben tájékozottak legyenek a tanárok, tudják, hogy egy-egy életkorban bizonyos erkölcsi kérdésekhez hogyan kell közelíteni – tette hozzá. Hoffmann Rózsa szerint ugyanakkor az erkölcstant olyan értelemben nem szabad osztályozni, mint például a történelmet, mert „ez majdnem mérhetetlen”. Nagyon óvatosan kell az értékelésnél eljárni, és a szülők, gyermekek világnézeti elkötelezettségét tiszteletben kell tartani – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik