Élet-Stílus

Egy egyszerűnek tűnő matekpéldán pörög a fél internet

Mintha Pandora szelencéjét nyitotta volna ki egy fiatal nő, amikor megosztott egy egyszerűnek tűnő matekfeladatot a Twitteren. A posztja alatt táborok alakultak, melyek szabályos kommentháborút vívnak, hogy elfogadtassák a saját igazukat a többiekével szemben. Ráadásul mindenkinek igaza van.

A Pjmdoll felhasználónevű twitterező július végén osztott meg egy képet, amin egy egyszerűnek tűnő matematikai egyenlet látható. A bejegyzésre közel húszezer válasz érkezett, az emberek két táborba szerveződtek és gyakorlatilag egymás torkának estek.

De min vitatkoznak az emberek? A matematika szabályai egyértelműek, és minden körülmények között érvényesek, nem igaz? Úgy tűnik, nem mindig – írja az Upworthy.

A feladatot megoldók egyik tábora szerint az egyenlet végeredménye 1. Azért mert a zárójelben lévő műveletet kell először megoldani, aztán a szorzást elvégezni vagyis:

8÷2(2×2) = 8÷2(4) = 8÷8 = 1

A másik tábor szerint viszont 16 a helyes megoldás, mert ha már feloldottuk a zárójelet, balról jobbra kell haladni a megoldással, vagyis:

8÷2(2×2) = 8÷2×4 = 4×4 = 16

De akkor kinek van igaza?

Mindenkinek, illetve senkinek. Bár a matematika olyan tudománynak tűnik, ahol dolgok vagy feketék, vagy fehérek, a megoldások, vagy jók, vagy rosszak, ez nem feltétlenül van így. A matematikát emberek alkották, az emberek pedig hibáznak.

A Berkley egyetem matematikusai szerint a fenti példa is ezt bizonyítja, az egyenlet ugyanis rosszul van felírva, ezért nincs egyértelmű megoldása. A részletes magyarázatukat IDE kattintva olvashatja el, angolul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik