Élet-Stílus

„Problémám van a kielégüléssel, néha az erekció sem jön össze”

szexrovat
szexrovat
Ha a férfi nehezen élvez el a a partnerével szerelmeskedés közben, annak rengeteg oka lehet. A lelki okok mellett a testivel sem árt foglalkozni, mindenképpen szükséges egy orvosi kivizsgálás. Ha neked is van kérdésed a szexuális életeddel kapcsolatban, ha tudni szeretnél valamit, amit nem mert senkitől megkérdezni, ha aggódsz a teljesítményeden, akkor várjuk a leveled a timea.sereg@24.hu email címre.

Van egy szexpartnerem, idősebb nálam, és most már eljutottunk oda egy év után, hogy minden nap szexelünk. Ő nagyon jó az ágyban, viszont nekem problémám van a kielégüléssel, nem jutok el odáig. Fogalmam sincs, miért lehet ez. Néha előfordul, hogy az erekció sem jön össze. Mi lehet a baj? Az önkielégítéssel mindig sikerül, ezért nem értem, mi a gond.

Az olvasói levelet Páltól kaptuk, nincs egyedül a problémájával, gyakori gond a párkapcsolatban, hogy a férfi valamiért nem tud elélvezni, de önkielégítéssel működik.

Mit lehet tenni?

A nehéz élvezés férfiaknál partnerhelyzetben kellemetlen tud lenni, pedig erre mondják azt, hogy minél később érkezik meg, annál jobb. Azok, akik csak kézzel, maszturbálva tudnak partnerrel is elélvezni, feltehetően ehhez szoktatták a testüket, és teszik nap mint nap. A probléma orvoslásra elsősorban urológiai vizsgálatra lenne szükség, és ha ott kizárják a fizikai gondot, akkor a lelki részével kell foglalkozni:

  • újra kell tanulnia a testnek a teljes orgazmus folyamatát. Erre azért van szükség, hogy a pénisz hozzászokjon a hüvelyhez, annak pulzálásához, szorításához.
  • mindennapi maszturbálást és pornónézést teljesen ki kell zárni.
  • Amennyiben partnerfüggő a gond, tehát a korábbi partnerekkel ez sosem fordult elő, akkor szexuálterápia szükséges.

Az idősebb partner fogalmából nem derül ki, hogy mennyivel idősebb a nő, viszont lehetséges, hogy a vele szemben fennálló megfelelési kényszer az, ami az orgazmusgondokat okozza. A teljesítménykényszer romboló hatású lehet a kapcsolatra nézve, és mivel ez kifejezetten a szexről szóló kapcsolat, feltételezem, hogy erősen befolyásolhatja a szexuális teljesítményt.

A szeretkezés akkor jó, ha örömteli, ha mindkét fél egyaránt vágyik rá, ha nem kötelezően csinálják nap mint nap, és ha nem a partner elvárásáért történik, nemcsak az ő kedvéért. A szex erősíti a kötődést, mélyíti az érzelmeket két ember között, emiatt is nehéz elhatárolni egy kapcsolatot csak arra, hogy ez szexuális célú – előbb vagy utóbb érzelmek is megjelenhetnek, legalább az egyik fél részéről, és ez teljesen normális.

Amennyiben olvasónk megtalálta a választ a sorok közt, célszerű lenne végiggondolnia, hogy hogyan változtasson. A legkézenfekvőbb a szexterápia lenne, ennek segítségével gyorsabban, célirányosabban változhat a szexuális élet. Enélkül, önállóan amit tehet: a maszturbálást teljesen el kellene hagyni a pornónézéssel, és esténként saját fantáziára legalább 80-90%-os merevedést kellene elérni. Ebben az időszakban szex ne legyen, ez legalább két hétig tartson. Ha ez megvan, akkor a partnerrel el kellene kezdeni a szexuális életet újra, viszont nem úgy, ahogy eddig tették, hanem a csókolózásra és a simogatásra kellene fókuszálni. Legalább 1-1 órát csak simogatással vagy csak csókolózással kellene tölteni, innen lehet tovább lépni, fokozatosan, ahogyan kamaszkorban tettük. Sok-sok előjáték előzze meg a behatolást, ezek együtt talán segíthetnek a problémán.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik