Élet-Stílus

Amszterdam hamarosan kitiltja a benzines és dízeljárműveket

2030-ig van idő lecserélni a járgányokat.

A benzinnel vagy gázolajjal működő autók és motorok teljes kitiltását tervezi Amszterdam 2030-tól – írja a Guardian. A város tanácsa így akarja csökkenteni a légszennyezés mértékét, ami egy évvel megrövidíti az amszterdamiak várható élettartamát. A tiltás természetesen nem egyik pillanatról a másikra történik, több lépésben terveznek eljutni idáig: elsőként jövő évtől a tizenöt évesnél régebbi dízeles autók nem mehetnek majd a fővárost övező A10-es körgyűrűn belülre, 2022-től azok a városi és távolsági buszok, melyek kipufogógázt bocsátanak ki, nem mehetnek be a belvárosba, 2025-től pedig a tiltás kiterjed majd a vízi járművekre és a mopedekre is. Így jut majd el 2030-ra a Tiszta Levegő Akcióterv odáig, hogy a város teljes beépített része kipufogógáz-mentessé válik.

A városvezetés azzal is igyekszik segíteni a lakók elektromos és hidrogénautókra váltását, hogy minden ilyen autó vásárlójának biztosítja a megfelelő töltőállomásokat. Ehhez azért még kell némi előrelépés: hogy a terv működjön, 16 és 23 ezer közötti speciális töltőállomásra van szükség a városban, jelenleg még csak háromezer ilyen van. Abban is bíznak, hogy a használt elektromos autók piaca is felível a következő években.

Hiába a híresen sok biciklis, a hatalmas autóforgalom miatt Amszterdamban, Maastrichtban és Rotterdamban nagyon rossz a levegőminőség, sokkal rosszab, mint azt az európai szabályok megengedik. A levegő nitrogéndioxid-szintje olyan magas, hogy már attól tartanak, hogy mindez megmutatkozik majd a légúti betegségek számában is. Tavaly januárban a holland egészségügyi tanács felhívta a kormány figyelmét, hogy muszáj tenniük valamit a légszennyezés ellen, mert a jelenség hamarosan komoly egészségügyi problémákat fog okozni az országban.

A tervet természetesen nem mindenki fogadta kitörő örömmel, a Rai autóipari lobbicsoport bizarrnak és visszafejlődésnek nevezte a tervet, szerintük ugyanis sok családnak nincsen pénze elektromos autóra, így a tiltás nyomán Amszterdam a gazdagok városa lesz. Pedig az ehhez hasonló tervekkel Amszterdam nincs egyedül: 2018-ban Madrid elkezdte szigorítani a 2000 előtt készült benzines, és a 2006 előtt készült dízeljárművek bejutását a városba. Róma úgy tervezi, 2024-re teljesen kitiltja a dízeles járműveket a belvárosból, a dán kormány pedig úgy nyilatkozott, hogy 2030-tól szeretnék betiltani a benzines és dízelautók árusítását, 2035-től pedig a hibrid járművekét is.

Kiemelt kép: iStockphotos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik