Élet-Stílus

Súlyos betegség ellenszerét rejti a cékla

A cékla tipikusan az a zöldség, amit az ember vagy nagyon szeret, vagy nagyon nem. Az emberek többsége óvodai, iskolai menzán, savanyúságként találkozik vele, am nem tesz túl jót a gumó népszerűségének, pedig hosszú távon, akár életet is menthet. Ezt írja legalábbis egy friss tanulmányra hivatkozva a New York Daily News.

A cékla jellegzetes, vöröses színét egy betanin nevű glükozid adja. Ez a vegyület bizonyult most hatásos fegyvernek a demencia egyik legsúlyosabb formája, a Alzheimer-kór elleni harcban. A betegség egyik jellemző folyamata, meghibásodott fehérjék felhalmozódása az agyban. Ezt a folyamatot lassítja le jelentősen a betanin.

A kutatók ezt a tudást felhasználva olyan készítményt alkottak, ami sikeresen késleltetik az agyban a betegséget kísérő, bizonyos kémai reakciókat.

„Ez csak az első lépés, de reméljük, hogy a felfedezésünk arra fog bátorítani más tudósokat is, hogy a betaninhoz hasonló hatású anyagokat keressenek, és olyan gyógyszereket alkossanak, amik megkönnyítik azoknak az életét, akik ezzel a betegséggel élnek”

– nyilkatkozta Li-June Ming, a tanulmány társszerzője.

Az Alzheimer-kór pontos okai ismeretlenek, a betegség így jelenleg gyógyíthatatlan. A tudósok azt gyanítják, hogy a fő kiváltó ok egy béta-amiloid nevű peptid lehet, ami az agyban található fémekhez, például rézhez, vagy vashoz kapcsolódik, és oxidálja azokat, súlyosan rongálva így a neuronok közötti kommunikációt. A betanin ezt az oxidációt képes akár 90 százalékkal lelassítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik