Élet-Stílus

Öt helyett már csak négy Michelin-csillagos budapesti étterem van

Hétfő este adták ki a Michelin-kalauz európai éttermeinek listáját Brüsszelben, a Main Cities of Europe könyvet. Több magyar étterem izgulhatott, és a Tantin kívül mindenkinek sikerült megőriznie a csillagot. Így az öt helyett, jelenleg négy budapesti Michelin-csillagos éttermet számolhatunk, írja Jókuti András a Világevő blogján.

A Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown és az Onyx továbbra is egy csillagosak, a Tanti pedig elvesztette a meglévőt.

Nem sokkal a díjátadó előtt beszélgettünk Palágyi Eszterrel, a Costes konyhafőnökével, aki elmondta, hogy bár nagyon számítanak a második Michelin-csillagra, óriási megnyugvás lenne, nem fog összetörni, ha nem sikerül.

A Tanti még 2015-ben kapta meg az első csillagot Pesti István séf vezetésével, aki nem sokkal az eredmény után otthagyta az éttermet, Tatán vette át a Platán vezetését. Pesti két évvel ezelőtt azt nyilatkozta az Indexnek, hogy elege lett Budapestből, a vidéki gasztronómiáé a jövő.

Bib Gourmand minősítést három magyar étterem kapott, a Petrus, a Fricska és a LaciKonyha. A Bib Gourmand bár nem jelent csillagot, ugyanúgy komoly elismerés a minőségi, de olcsóbb éttermek kategóriájában.

Az ajánlott éttermek a harmadik kategória, ami nem jár csillaggal és Bib Gourmand minősítéssel. Több Budapesti étterem is bekerült a 2017-es kalauzba:

Salon, Baraka, Babel, St. Andrea, Fausto’s, Tigris, Nobu, Aszú, Mák, Pesti Disznó, Bock Bisztró Pest, Alabárods, Arany Kaviár, Pierrot, Csalogány 26., Baltazár, Vendéglő a Kisbíróhoz, Zona, 21, Déryné Bistro, Tanti.

A magyar eredményeken túl érdekes, hogy egy bécsi étterem, az Amador egyből kettőt kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik