Élet-Stílus

Elámulsz Japán hipermodern idősotthonától

Ki nem akarna egy hegyekre emlékeztető fakuckóba visszavonulni a dolgos évek után?

Japán Riviérájának is nevezik Sizuoka környékét, ami az ország nagy urbanizált központjaival ellentétben békés, nyugodt, vidékies idillt áraszt. Ide aztán megéri időskorban visszavonulni és éldegélni. Ezért a tokiói építészt, Szuma Isszei egészen csodálatos épületet húzott fel női idősotthonként.

Az épület a környező hegyeket utánozza, és nagyrészt természetes anyagokból készült. A külsejét is világos színű falemezek borítják, íves ablakai a hobbitok otthonaira emlékeztetnek. Hogy még a japán vulkánokra is legyen utalás, a sátorszerű házegyüttes csúcsai néhol vulkáni kürtőkre emlékeztetnek, ezek is beengedik a fényt.

A fa-beton épületegyüttes 100 négyzetméteres, van konyhája, ebédlője, hálószobái, vendégszobája és fürdőszobája is. Akadálymentes, ennek legfőbb szimbóluma az a kerek medence, amibe nem lépcsőn, hanem egy spirális lejtőn lehet bemenni, így kerekesszékkel is megközelíthető. A jótékonyság lengi be a komplexumot, ahol a környéken lakó szépkorúaknak is készítenek ételeket. További képeket itt talál a pazar épületről.

(Dezeen)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik