Élet-Stílus

Veszélyes lehet a szilveszteri idő

Nem tart sokáig a mai napos, akár még kellemesnek is mondható időjárás. A hétvégére egy anticiklon hoz fölénk a magasban enyhébb légrétegeket Nyugat-Európa felől, amely konzerválja a talajközeli hideget. A karácsony előtti időjáráshoz hasonlóan ismét kialakulhat a hidegpárna jelenség, párás, ködös lesz az idő, alacsony rétegfelhők takarhatják a Napot.

A szilveszter és újév napja tehát szürkén, unalmasan telik – tudtuk meg Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától. A jövő hét elejétől viszont változékony időre van kilátás, havazás is előfordulhat. Az új év első hétvégéjén keményebb hideg jöhet újabb havazással, de ez még nagyon képlékeny – a modellek ugyan ezt mutatják, de tíz nap távlatából a beválási esély nem túl nagy.

A nyugodt száraz időjárás tehát folytatódik szilveszterkor és január 1-jén is, éjszakánként pedig komoly fagyok lesznek. Szombat reggel akár -10, vasárnap -5 és -7 fok között alakul a hőmérséklet.

Hamis hőérzet

Ez pedig azt jelenti, hogy a szilveszteri italozás során figyelni kell egymásra, a részeg ember nem törődik sokat a hideggel, hamar kihűlhet ha elkóvályog, kicsit megpihen egy padon, az út szélén. Tudjuk jól, hogy ittasan mindenki bátrabb, az elfogyasztott alkohol függvényében erősebbnek érzi magát, lehullanak a gátlások.

Kevés szó esik viszont arról, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás ilyen időben növeli a kihűlés, fagyás kockázatát. Már egy-egy ital is javítja a szubjektív hőérzetet, rendesen beitalozva pedig lazán kisétálunk egy pólóban, pulcsiban is a kinti mínuszokba. De az alkohol nem folyékony kabát, csupán hamis hőérzetet kelt.

Duplán veszélyes

Sőt. Nagy mennyiségben megbénítja az emberi szervezet védekező rendszerét, ami normál esetben hideg hatására intenzív hőtermelésbe kezd. Ha rendesen működik, a test még kifejezetten hűvös külső környezetben is egy darabig meg tudja őrizni hőmérsékletét – hogy meddig, az nyilvánvalóan az abszolút hőmérséklettől és a hidegben töltött időtől függ.

A szilveszter éjjeli kemény mínuszokban tehát az alkohol kétszeres veszélyforrást jelent. Egyrészt nem érezzük miatta a hideget, másrészt megbénítja a hőtermelő képességet, testünk így szinte akadálytalanul veszi át a külső hőmérsékletet. Egy részeg árokba borulás még kabátban, rétegesen öltözködve is életveszélyes lehet.

Fontos, hogy figyeljünk egymásra, senki ne engedje ki egyedül a csetlő-botló részeg havert: aludja ki magát helyben, hívjunk neki taxit, vagy valaki kísérje haza. Lehetőleg egy kevésbé ittas személy…

Fagyás, kihűlés, halál

Mínusz tíz fokban öntudatlanul heverve egy megfázás a legkevesebb, ami történhet, könnyen szerezhetünk fagyási sérüléseket is. Hideg hatására ugyanis beindul a szervezet védekező reflexe, a hidegnek leginkább kitett területeken összehúzódnak az erek. A fagyásveszélynek elsősorban az úgynevezett végrészek, vagyis az orr, a fülek, az ujjak vannak kitéve. A tartós érszűkület miatt csökken adott terület oxigén- és tápanyagellátása, a kisebb erekben vérrögök keletkezhetnek.

Az erek elzáródhatnak, megszűnhet a keringés, végül pedig elhalnak a szövetek…

A kihűlés már halálos veszélyt jelent. Ha a végbélben mért, úgynevezett maghőmérséklet 35 Celsius-fok alá hűl, lehűlésről beszélünk – súlyos állapot, a beteget kórházba kell vinni. Könnyen felborulhat ilyenkor a szervezet anyagcseréje, a só-vízháztartás egyensúlya, ami szívritmuszavarokhoz vezethet.

Komolyabb esetben az emberen először izgatottság lesz úrrá, majd levertség, fáradtság: bár tudja, többé nem kel fel ha elalszik, a beteg nem tudja leküzdeni az álmosságot. Külső segítség nélkül nincs esély a túlélésre.

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik