Élet-Stílus

Egy ötlet, amivel a születési rendellenességgel élő gyerekek pillanatok alatt szuperhősök lesznek

Az e-NABLE Magyarország csapata országosan egyedülálló önkéntesmunkát végez: végtaghiányos gyerekeknek terveznek és készítenek kézprotéziseket 3D nyomtatással. A végeredmény távolról sem akar hasonlítani egy valóságos emberi végtagra, de nem is valami high-tech cucc, amit a gondolatainkkal irányíthatunk.

A színes, mintás, különböző formájú robotkezekért szó szerint megőrülnek az óvodások, épp annyira rajonganak érte, mint egy különleges és menő játékért.

Samunak, a hatéves óvodásnak legalábbis ez a tapasztalata. Barátai reakciója után érdeklődve megtudtuk, hogy piros világító “robotkeze”osztatlan sikert aratott a csoportban. Több napig a csodájára jártak.

“Szupernek gondolták, és mindenki ki akarta próbálni.”

Samu születési rendellenességgel jött a világra, kéztőcsontja még megvan, de jobb kézfeje nem fejlődött ki rendesen. Anyukája borzasztóan meg volt ijedve, hogy mi lesz a kisfiúval, miként fog megküzdeni a mindennapi feladatokkal, és hogyan magyarázza el neki, hogy ő miért más, mint a többi gyerek. De szerencsére Samu mindent megoldott, az évek alatt pedig a jól bevált válasz is megszületett a kíváncsiskodó emberek kérdéseire.

enable2, Samu, 3D kezek

A gyerekeknek szokta nagyon aranyosan elmondani, hogy amikor még kicsi volt a hasamban, akkor neki nem nőtt tovább a keze, hanem így maradt, ezért ő kis kézzel született. Van, aki szemüveges, van, aki barna hajú, neki meg kis keze van, ennyi. Szerencsére eddig nem volt kisebbségi érzése, ő elfogadja magát, és ezáltal mások is elfogadják őt – meséli Bazsó Anna, Samu édesanyja.

Hátrányból előnyt kovácsolni

Az óvodás kisfiú az e-NABLE Magyarország csapatától kapta Vasember kezét. Az önkéntesekből álló szervezet olyan gyerekeknek segít, akik valamilyen születési rendellenesség vagy baleset következtében végtaghiánnyal élnek. 3D nyomtatásos technikával készítenek műkezet a gyerekeknek, természetesen ingyen. Küldetésük a kicsik pozitív testképének kialakítása, az önbizalom erősítése.

Eddig közel egy tucat kisgyereknek segítettünk, és mindegyikük borzasztó boldog, büszkén viselik a kezüket. Persze eleinte van egy kis izgalom és távolságtartás, de ahogy beszélgetnek a protézist már használó társaikkal, rögtön felbátorodnak. Először általában a színt választják ki, aztán szépen lassan rájönnek, hogy elereszthetik a fantáziájukat, és szinte bármit kitalálhatnak. A szuperhősök nagy slágernek számítanak, de legutóbb egy kislány dinoszaurusz kezet kért tőlünk – meséli a tapasztalatokat Dobi Dóra, önkéntes.

Az e-NABLE nevű non-profit szervezet 2013-ban alakult az Egyesült Államokban. Majd egy évre rá Magyarországon is követték a jó példát – folytatja Dóra.

Az ötlet abból az alapgondolatból született, hogy a gyerekek gyorsan nőnek, ezért szükségük van egy gyors, igények szerint alakítható és legfőképp olcsó protézisre.  

Egy 3D nyomtatással készült “robotkéz” bekerülési költsége nagyjából 1500 forint, szemben mondjuk egy sima kozmetikai alkarprotézissel, aminek hozzávetőlegesen 150 ezer forint az összértéke. Utóbbit támogatja az OEP, de még így is dupla annyiba kerül, mint a 3D nyomtatott változat.

Azt persze fontos hangsúlyozni, hogy a nyomtatott végtagok nem csúcstechnológiás, bionikus elven működő kézprotézisek, mégis megkönnyítik a kicsik életét.

Néhány hónap és egy kis gyakorlás után már Samu is tud majd vele biciklizni vagy rajzolni. De a nagyobb dolgok megfogásában már most is sokat segít Vasember világító kézfeje.

Várják a gyerekeket és a bevállalós felnőtteket

Az e-NABLE csapata tavaly még vállalkozásokat, magánszemélyeket keresett, akik vállalták, hogy 3D nyomtatással segítik a végtaghiányos gyerekeket. Mostanra azonban az önkéntes hálózat közel 40 fősre bővült, cégek és magánszemélyek is segítenek nekik a tervezésben és a nyomtatásban. Kapacitás tehát akad bőven, most már csak az kell, hogy a szervezetnek minél többfelé híre menjen.

enable kéz, 3D

Nemrég egyébként befutott az első megkeresés egy fiatal hölgytől. Zsuzsán kívül felnőttek eddig még nem jelentkeztek náluk, vélhetően kevésbé merik bevállalni a színes, robotkézre hasonlító szerkezetet. De Zsuzsa nagyon lelkes, és rengeteg fejlesztési ötlete van – avatott be minket a legújabb fejleményekbe Dóra. A fiatal nő többféle kiegészítőt is szeretne 3D kezéhez a meglévő lehetőségeken kívül, mint a kártya – vagy ping-pong ütő tartó, kampót, és súlyzó tokot is kér a protéziséhez. Utóbbi egyébként azért is nagyon jó ötlet, mert ennek segítségével lehet erősíteni a sérült, és emiatt általában gyengébb kart.

Olvasói sztorik