Élet-Stílus

Tudományos alapja van az „őrült macskás nő” városi legendájának

Mindenki hallott már őrült, jellemzően idősebb nőkről, akik macskákkal élnek. Persze, hiszen a gonosz boszorkányoknak is macskáik vannak. Lehet, hogy az önök szomszédjában is lakik egy ilyen néni a negyediken? A legfrissebb kutatások szerint nem teljesen alaptalan a sztereotípia.

A Skizofrénia-kutatás című szakfolyóiratban megjelent tanulmány egy újonnan felfedezett parazitát, a Toxoplasma gondii-t, avagy T. gondii-t vizsgálta. Már egy pár éve lehetett ugyan tudni a létezéséről, mostanáig azonban úgy gondolták, hogy egy egészséges felnőtt emberre teljesen ártalmatlan.

A T. gondii először az egerek agyát támadja meg; összezavarja az agyukat, és az egerek elkezdenek vizeletet keresni. Ezáltal könnyű prédái lesznek a macskáknak, akiknek a gyomrában a parazita vígan szaporodik tovább.

A parazita petéi nagyon szívósak, és a legzordabb körülmények között is képesek túlélni. Így kerülnek kapcsolatba az emberrel is: a macskaürülék közvetítésével. Becslések szerint jelenleg legalább 60 millió amerikai fertőzött, hála puha tappancsú barátainknak. Azoknál, akik terhesek, vagy valamiért legyengült az immunrendszerük, a T. gondii akár halálos toxoplazmózist is okozhat.

Az új tanulmány arra világít rá, hogy van összefüggés a macskatartás, és a későbbi súlyos mentális betegségek, mint a skizofrénia létrejötte között. Egy másik tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy a T. gondii-val fertőzötteknél kétszer olyan valószínű a skizofrénia kialakulása, mint azoknál, akik nem hordozzák a kórokozót. A kutatók szerint azonban nem biztos, hogy ok-okozati összefüggésről van szó, az eredmények mindössze korrelációt, együttes felbukkanást bizonyítanak.

(via: Creepy Basement)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik