Se írni, se olvasni nem tud, mégis milliárdos lett

Az analfabéta férfi egy könyvet is kiadott regénybe illő életéről.

Amikor a 85 éves Vital Thebeau először vehette kezébe a vaskos könyvet saját életéről, elsírta magát. Nem csoda. Hatalmas dolog volt ez, pláne, ha tudjuk, hogy az idős amerikai férfi az egész életét úgy élte le, hogy nem tudott se írni, se olvasni. Mégis fontosnak tartotta, hogy kalandos története eljusson az emberekhez. Így aztán közel a nyolcvanhoz megtanulta használni a számítógépet, és egy program segítségével tollba mondta életét.

Az idős férfi a CBS-nek elmondta, még csak tízéves volt, amikor a város általános iskolája váratlanul megszűnt. Vital ekkor úgy döntött, nincs szüksége az iskolára, és inkább ahogy lehet, dolgozni fog. 14 évesen már rendszeresen járt a favágókkal az erdőbe, és hamar nélkülözhetetlenné tette magát, ugyanis remek érzékkel bütykölte a gépeket.

Kép forrása: CBS

„Ha nem értettem valamit, és ez bizony elég gyakran előfordult, akkor kérdeztem” – meséli Vital, majd hozzáteszi, szerinte ez a tulajdonsága segített neki az évek során átvészelni, hogy nem tud írni-olvasni. „Nem ismertem azt a szót, hogy nem. Ha valaki megpróbált lepattintani, addig mentem utána, míg végre meg nem állt és valamilyen kompromisszumra nem jutottunk” – teszi hozzá.

Az idős férfi elmondja, milliomos ennek ellenére csak jóval azután lett, hogy nyugdíjba ment. Mint mondja, képtelen volt láblógatással tölteni a nyugdíjas éveit, ezért keresett magának valami hobbit. Végül megvalósította régi álmát, és nyitott egy halkeltetőt, ami már néhány hónap alatt elképesztő siker lett. Az egyszerű hobbi ma már egymillió dollárnyi éves bevételt jelent Vitalnak.

„Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen messzire jutok majd” – mondja Vital és hozzáteszi, most, hogy a könyve is megjelent már igazán jól érzi magát: „Eddig ez volt életem legnagyobb kalandja, és persze minden percét élveztem.”