Élet-Stílus

Hogyan hat a filozófia az életünkre?

Vajon befolyásolja gondolkodásunkat az, hogy Peti az oviban elvette tőlünk a piros autót?

A filoterápiával foglalkozó szakemberek szerint a gondolkodásunkban tetten érhetőek azok a fogalmak, amik életünkben “kitermelnek” egy aktuális zavart. Ezért munkájuk során felmérik a fogalmainkat, és azok egymáshoz viszonyulásait, amelyek érintettek az adott problémakörben.

Fogalmaink tudatos, vagy tudat alatti tanulás útján keletkeznek, gondolkodásunkat igyekszünk mindig az általunk megtapasztalt valósághoz igazítani. Azonban a szüntelen információáradatban ritkán van lehetőségünk megállni, és ezeket megvizsgálni. Hogy mit gondolunk a barátságról, azt halványan befolyásolja saját Petikénk, aki a középső csoportban elvette a piros autót, vagy Margitunk, akinél ahogy megjelent egy udvarló, esélyünk sem volt rá, hogy együtt készüljünk a történelem dolgozatra.

Ha belátjuk, milyen hatások terhelik gondolkodásmódunkat, akkor sokszor egy lélegzetvételnyi szünet is elég, hogy – érettebb fejjel – kritika alá vessük, és a már nem aktuális tapasztalatoktól tehermentesítsük gondolkodásunkat. Ha átvizsgálva a gondolkodásunkat, úgy találjuk: helyesen gondolkodunk, akkor 2 dolgot tehetünk. Vagy a külvilágot igazítjuk hatásosabban elvárásainkhoz, vagy önmagunkat a külvilághoz. A szakemberek ebben is segítenek. Vagy gyakorlati készségek átadásával, vagy pedig alternatív szemléleti kereteket kínálnak fel, olyan gondolkodási struktúrákat, amelyekben a probléma megszűnhet.

Minderre miért van szükség, hogyha egyszer helyesen gondolkodunk? Mert a gondolkodás is egy rendszer, és mint minden rendszer, megvannak a maga előnyei és hátrányai. Lesznek olyan területek, amiket könnyebben tudunk kezelni egy viszonyulási móddal, míg másokat kevésbé. Gödel bizonyította be, hogy egyetlen rendszer sem lehet tökéletes. Ellenben egy másik rendszerben könnyebben kezelhetővé vállnak azok a kérdések, amik most zavart okoznak bennünk. A felkínált rendszereket az európai bölcselet talajáról választják ki a terapeuták. Így nem szükséges a kliens számára a filozófia mélyebb ismerete – bár igény szerint utat tudnak mutatni a bölcseleti hagyományokhoz.
A felkínált rendszerekből, nézőpontokból mindig a kliensnek kell kiválasztania azt, ami számára meggyőző, ami nem áll túl távol a saját tapasztalataitól.

Azonban valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy bár beláttuk, mi lenne a helyes cselekvés, mégis valami miatt máshogy döntöttünk. Hiába határozzuk el, hogy ezt aztán már tényleg soha többé, ha régi (és jól bejáratott) gondolkodási rendszerünk, vagy érzelmeink foglyai vagyunk. Amennyiben szükséges, úgy a terapeuták végigkísérik az önérvényesítő technikák begyakorlását, vagy az új szemléleti rendszer megerősítését, és támogatnak a változásban.

A filoterápia bár első sorban zavarcentrikus megközelítésű, ennek ellenére önfejlődésre, egy tartalmasabb élet keresésére is alkalmas tanácsadási forma. Fő eszközük első sorban a beszéd, az érvelés, de emellett használnak különböző szituációs gyakorlatokat vagy épp ajánlhatnak különféle érdekes írásokat is. A terápiás ülések az együttgondolkodás jegyében telnek, ami utat mutat a későbbi önálló gondolkodás felé.
Meg kell jegyezni, hogy a filoterápia, mint a filozófiai praxisok általában, nem minősülnek pszichológiai szaktanácsadásnak.

Tamás Gergely
filoterapeuta

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudjon meg még többet a szerzőről és a filoterápiáról (filoterapia.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik