Élet-Stílus

Eltiltották a korrupt FIFA-tagokat

admin
admin

2010. 11. 18. 15:14

Első fokon eltiltotta és pénzbüntetésre ítélte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a korrupciós ügyben vétkesnek talált két végrehajtó bizottsági tagot, a nigériai Amos Adamut és a tahiti Reynald Temariit.

Adamut három, Temariit egy évre száműzték a sportágból, előbbi tízezer, utóbbi ötezer svájci frankos büntetést is kapott hivatalosan a FIFA etikai kódexének jogsértése miatt.

A két vb-tag nem szavazhat december 2-án, amikor eldől, ki rendezheti a 2018-as és a 2022-es világbajnokságot. Mindketten fellebbezhetnek a csütörtöki ítélet ellen, ám ügyükben legközelebb csak a szavazás után dönthetnek, így aztán a 24 tagú végrehajtó bizottságból 22-en voksolnak majd december 2-án.

A “lebuktató akciót” a Sunday Times rendezte meg: az újság októberben arról számolt be, hogy a FIFA egyes tisztviselői pénzt kértek azért, hogy a 2018-as, illetve 2022-es vb helyszínének kiválasztásakor az adott országra voksoljanak. Adamu állítólag 570 ezer euróra tartott igényt cserébe a támogatásáért. A lap rejtett kamerával felvette, amikor a magukat egy amerikai konzorcium lobbistáinak kiadó újságírók és Amadu találkozóján utóbbi garantálta a voksot az Egyesült Államoknak az említett összeg ellenében. Amadu egyébként nem saját céljaira, hanem négy műfüves pálya kialakítására kérte a pénzt a lap beszámolója szerint. Temarii, a FIFA alelnöke, egyben az óceániai szövetség elnöke pedig 1,6 millió eurót kért hasonló körülmények között egy sportakadémia javára.

Amos Adamu (balról az első) (MTI/EPA)

Balról az első: Amos Adamu (MTI/EPA)

A FIFA etikai bizottsága október 20-án 30 napra felfüggesztette Temarii és Adamu tagságát. A vizsgálat azóta tartott, és szerdán zárult le. A Claudio Sulser (képünk) vezette bizottság megvizsgálta a bizonyítékokat, az újságtól származó vágatlan videófelvételeket nézett meg, és tanúkat hallgatott meg.

Temarii és Adamu mellett további négy, a FIFA különféle bizottságaiban érdekelt tag kapott eltiltást, illetve egységesen 10 ezer frankos pénzbüntetést korrupciós szerepéért, és a FIFA-nak okozott károkozásért. A nemzetközi szövetségnek a klubok, a játékosok és az edzők közötti párbeszédért felelős szervezetében elnök tunéziai Szlim Alulu két évig, a FIFA játékvezető bizottságában munkálkodó mali Amadou Diakite és a tongai szövetség főtitkára, Ahongalu Fusimalohi három-három, míg a botswanai Ismail Bhamjee, aki tiszteletbeli tagja az afrikai szövetségnek, négy évig nem dolgozhat a sportágban. Mindannyian fellebbezhetnek.

Az etikai bizottság arra vonatkozólag nem talált bizonyítékokat, hogy a katari, valamint a spanyol-portugál közös kandidálók törvénytelenségeket követtek volna el. A FIFA december 2-án határoz Zürichben a 2018-as és 2022-es vb helyszínéről. A közelmúltbeli visszalépések nyomán a 2018-as vb-rendezésre Oroszország, Anglia, továbbá Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen pályázik, míg a 2022-esre öt jelentkező – az Egyesült Államok, Ausztrália, Katar, Japán és a Koreai Köztársaság – maradt versenyben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.