BL: végül elbuktak a „kicsik” – gólok

Büszke a csapatára a ciprusi Famaguszta trénere, annak ellenére, hogy az a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapján a negyedik helyre esett vissza. Az olasz bajnok Inter lemaradt a csoportelsőségről, de Mourinhóék továbbjutottak. Az A csoport tulajdonképpen papírforma eredménnyel zárult.

Az utolsó kör előtt az A csoportban csak annyi volt bizonyos, hogy az újonc kolozsváriak zárnak a negyedik helyen, a legjobb 16 közé jutást érő első két hely, valamint az UEFA-kupa-szereplést biztosító harmadik pozíció még gazdára vált.

Nos, nem borult a papírforma, az AS Roma és a Chelsea hazai győzelmével továbbjutott a csoportból. A londoni kékek 2-1-re verték a CFR-t, amely bár utolsó négy meccsét elveszítette, emelt fővel inthet búcsút az európai kupaporondnak.

Emelt fővel búcsúzhat a CFR

„Nincs miért szégyenkeznünk” – ért egyet a fentiekkel Eugen Trica, a romániai csapat játékmestere, aki januártól a ciprusi Anorthoszisz Famagusztában folytatja pályafutását. „Londonban egy döntetlen igazságosabb lett volna, de a Chelsea kihasználta a helyzeteit. A továbbjutás sorsa Bordeaux elleni két vesztes mérkőzésen dőlt el, amennyiben azokon a találkozókon jobban koncentrál a csapat, többet ért volna el” – tette hozzá.

Kalou lőtte a Chelsea első gólját (Galéria)

„Jól játszottunk, de nem nagyon jól. Tetszett a CFR játéka, a pályán nem volt nagy különbség a két csapat között. Be kell vallanom, hogy 1-1-nél izgultam a továbbjutásért” – mondta Luiz Felipe Scolari, a londoniak trénere, aki kalapot emelt a csereként beállva győztes gólt szerző Didier Drogba előtt.

„Drogba nagyon fontos a Chelsea számára, a világ egyik legjobb támadója, de ne feledkezzünk el Nicolas Anelkáról sem, rá is szükségünk van. Most ugyan nem rúgott gólt, de nagy szerepe van abban, hogy továbbjutottunk, illetve második helyen állunk az angol bajnokságban.” Scolari elárulta, bár eddig sem volt titok, hogy csapatával mind a két fronton győzelemre tőr.

Az AS Roma aligha álmodozhat bajnoki címről, tekintve, hogy 15 forduló után csak a 13. a Serie A tabelláján, a Bajnokok Ligájában viszont csoportelsőként jutott tovább, miután kedd este két góllal legyőzte a Girondins Bordeaux-t.


Már a döntő is szóba került az AS Románál

„Természetesen elégedett vagyok, mert éretten futballoztunk, nem kapkodtunk, kivártuk a megfelelő alkalmat, ennek jutalma a két gól. Valamennyi játékosom jó teljesítményt nyújtott, ám ha ki kell emelnem valakit, akkor az Matteo Brighi. A klub, a csapat és a szurkolók számára is nagyon fontos ez a győzelem” – magyarázta Luciano Spalletti, a Roma vezetőedzője.

A olaszok vezetőgólját szerző Brighi a római Stadio Olimpicóban esedékes döntőt is szóba hozta. „Jóllehet, még korai a fináléról beszélnünk, de azért eszünkbe jut. Francesco (Totti) azzal igyekszik motiválni bennünket, hogy gyakorta megemlíti, milyen nagyszerű lenne hazai pályán a trófeáért játszani. Valóban, egy álom válna valóra ezzel” – így a 27 esztendős középpályás.

A Bordeaux legfeljebb az UEFA-kupáért álmodozhat, mivel harmadikként ebben a sorozatban folytatja majd tavasszal. „Nyilván szerettünk volna továbbjutni, de két nagy klub, a nálunk sokkalta tapasztaltabb Roma és a Chelsea mögött lettünk harmadikok, és azért ez nem olyan rossz eredmény” – nyilatkozta Laurent Blanc, Bordeaux vezetőedzője.


Vereséggel zárt az Inter

A tartalékosan kiálló olasz bajnok a Werder otthonában szenvedett egygólos vereséget. Jose Mourinho már a mérkőzés előtt közölte, hogy nem érdekli hányadik helyen jut tovább a csapata, így nem is csoda, hogy kikaptak az olaszok

Az Inter így is ott lesz a 16 között, és a csapatkapitány szerint ez volt a legfontosabb. „Nem játszottunk jól, de februárig még rengeteg időnk van. A bajnokságban jól megy a csapatnak, szeretnénk az ott mutatott formát a BL-ben is hozni” – nyilatkozta a brémai mérkőzést követően Javier Zanetti.

Mourinho is hasonlóan vélekedett, egyáltalán nem zavarta, hogy kikapott a csapat. „A vereségből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni. Nem a legjobb felállásban játszottunk, az egyenes kieséses szakaszban viszont már senkitől nem kell megijednünk” – mondta magabiztosan a Portóval 2004-ben Bajnokok Ligáját nyerő szakember.




„Jól játszott a Werder Bremen, a magasan beívelt labdáik ellen nehéz volt védekezni, ráadásul hátul több komoly hibával is segítettük az ellenfelünket. A játékosaim nem koncentráltak eléggé” – mondta José Mourinho, aki a csapattal ismét visszatért a 4-3-3-as felálláshoz annak ellenére, hogy saját bevallása szerint is jobban fekszik nekik a 4-4-2.

A Werdernél az UEFA-kupát érő harmadik hely megszerzésének is nagyon tudtak örülni. „Boldog vagyok, hogy sikerült győznünk, és a játékunkra sem lehetett panasz. Türelmesen vártunk a lehetőségeinkre, és a második félidőben szerzett két góllal eldöntöttük a meccset. Szeretném ha a csapat a jövőben sorozatban ilyen jól játszana” – nyilatkozta Thomas Schaaf.

„Eredetileg a BL-ben szerettük volna folytatni, ugyanakkor a kialakult helyzetben a harmadik helynek is nagyon örülünk” – tette hozzá Klaus Allofs, a csapat menedzsere.


Befejezte a meglepetéscsapat

A németek mögött a csoport utolsó helyén végül a ciprusi Famaguszta végzett. Az idei kiírás meglepetéscsapata az utolsó forduló előtt még a második helyen állt, ám a Panathinaikosz otthonában elszenvedett egygólos vereség miatt visszaesett.

A ciprusiak vezetőedzője ugyanakkot ennek ellenére elégedetten értékelte a BL-újonc őszi szereplését.
„Sajnálatos módon véget ért az európai kaland, de büszkék lehetünk. Senki nem hitte volna, hogy akárcsak a főtáblára jutunk, a negyedik hely semmit sem ront az eddigi teljesítményünkön. Szeretném megköszönni a rajongóknak, hogy kiálltak a csapat mellett” – mondta Temuri Ketsbaiai.


PSV-Liverpool 1-3




Barcelona-Sahtar Doneck 2-3

—-Keddi eredmények—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló

A csoport:

AS Roma (olasz)-Girondins Bordeaux (francia) 2-0


Gól: Brighi (61.), Totti (79.)

Chelsea (angol)-CFR Cluj (román) 2-1


Gól: Kalou (40.), Drogba (71.), illetve Y. Koné (55.)

A csoport végeredménye:
1. AS Roma 12 pont
2. Chelsea 11
3. Girondins Bordeaux 7
4. CFR Cluj 4

B csoport:

Werder Bremen (német)-Internazionale (olasz) 2-1


Gól: Pizarro (63.), Rosenberg (81.), illetve Ibrahimovic (88.)

Panathinaikosz (görög)-Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi) 1-0


Gól: Karagunnisz (69.)

A csoport végeredménye:
1. Panathinaikosz 10 pont
2. Internazionale 8
3. Werder Bremen 7
4. Anorthoszisz Famaguszta 6

C csoport:

FC Basel (svájci)-Sporting Lisboa (portugál) 0-1


Gól: Yannick (19.)

FC Barcelona (spanyol)-Sahtar Doneck (ukrán) 2-3


Gól: Sylvinho (59.), Busquets (83.), illetve Gladkij (31., 58.), Fernandinho (76.)

A csoport végeredménye:
1. FC Barcelona 13 pont
2. Sporting Lisboa 12
3. Sahtar Doneck 9
4. FC Basel 1

D csoport:

PSV Eindhoven (holland)-FC Liverpool (angol) 1-3


Gól: Lazovic (36.), illetve Babel (45.), Riera (69.), N,Gog (77.)

Olympique Marseille (francia)-Atlético Madrid (spanyol) 0-0

A csoport végeredménye:
1. FC Liverpool 14 pont
2. Atlético Madrid 12
3. Olympique Marseille 4
4. PSV Eindhoven 3

—-Szerdai program, tévéműsor—-

E csoport:
Celtic (skót)-Villarreal (spanyol), 20:45
Manchester United (angol)-Aalborg (dán), 20:45

A csoport állása:
1. Manchester United* 9 pont (7-1)
2. Villarreal* 9 (9-5)
3. Aalborg 5
4. Celtic 2

F csoport:
Steaua Bucaresti (román)-Fiorentina (olasz), 20:45
Olympique Lyon (francia)-Bayern München (német), 20:45 (m1)

A csoport állása:
1. Bayern München* 11 pont (9-2)
2. Olympique Lyon* 11 (12-7)
3. Fiorentina 3
4. Steaua Bucuresti 1

G csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Fenerbahce (török), 20:45
FC Porto (portugál)-Arsenal (angol), 20:45 (TV6)

A csoport állása:
1. Arsenal* 11 pont
2. FC Porto* 9
3. Dinamo Kijev 5
4. Fenerbahce 2

H csoport:
Juventus (olasz)-BATE Boriszov (fehérorosz), 20:45
Real Madrid (spanyol)-Zenit (orosz), 20:45

A csoport állása:
1. Juventus* 11 pont
2. Real Madrid* 9
3. Zenit 5
4. BATE Boriszov 2

*Már továbbjutott.

Címkék: foci