BL: bakizott a magyar kapus, elmaradt a ciprusi csoda

Érvényesült a papírforma a csoportkör utolsó fordulójában: az AS Roma és a Chelsea pocsék játékkal ment tovább, a kiírás meglepetéscsapatának a sorsát Nagy Zoltán, a csapat félidőben becserélt magyar kapusa pecsételte meg. Az Inter kikapott a Werder vendégeként, így csak a második lett a csoportjában.

Roma és Chelsea az élen

Az A csoportban az utolsó játéknap előtt még három csapatnak volt esélye a 16 közé jutásra. Az AS Romának (9 pont) elég lett volna egy döntetlen is a Girondins Bordeaux ellen.

„Megtiltottam a játékosaimnak, hogy döntetlenre játszanak” – nyilatkozta a meccs előtt a rómaiak trénere. A mutatott játék azonban nem erre utalt, hiszen az első félidőben a Roma semmit nem csinált. Tottiék átengedték szinte a teljes középpályát a franciáknak, és csak arra figyeltek, hogy hátul ne kövessenek el hibát.

Laurent Blanc-nak a második félidő elejéig kellett várni, mire csapata összehozott egy épkézláb helyzetet, amit aztán Charmakh (52.) ki is hagyott. A másik kapunál az első valamirevaló Roma-támadást Brighi góllal fejezte be. Felszabadultan játszottak az olaszok a vezetés megszerzése után, és Francesco Totti révén bebiztosították első helyüket a csoportban.

A Roma mellett a Chelsea jutott tovább a legjobb 16 közé, miután a Stamford Bridge-en 2-1-re legyőzte a csoportkört az olaszok elverésével kezdő CFR Clujt. A románok a bravúros győzelem óta egyetlen pontot szereztek négy meccsen – nem ők számítottak az esélyesnek, már csak azért sem, mert már az UEFA-kupát érő harmadik hely megszerzésére sem volt esélyük.

Kalou találata (MTI/EPA)

A gyenge színvonalú első félidőben az álmosnak tűnő angolokkal pariban voltak a kolozsváriak, egy védelmi hiba után szerzett vezetést a tavalyi finalista. Kalou – nincs jobb kifejezés rá – lábára pattant egy középre ívelt szabadrúgás, amelyet aztán a csatár félfordulattal a hálóba bombázott. A fordulás után Koné találatával egyenlített a román bajnok, de a csoda elmaradt, mert a becserélt Drogba egy szép támadás végén eldöntötte az összecsapást. A Chelsea másodikként jutott tovább a csoportjából, a Bordeaux az UEFA-kupában vigasztalódhat.

Mourinho tartotta a szavát

A Werder Bremen együttese elsősorban a második félidőre feljavuló játékával fektette kétvállra hazai pályán az Internazionalét, amely ennek ellenére továbbment a B csoportból. A mérkőzés előtt az olaszok trénere, Jose Mourinho közölte, hogy egyáltalán nem érdekli, hányadik helyen végeznek – a csapata úgy is játszott.

Az első félidőt az Inter lazán kibekkelte, a németek ötlettelen támadásait könnyűszerrel állították meg Cordobáék. A szünet után sokkal többet kockáztatott a Werder, felgyorsult a játékuk, és kétszer is bevették Julio Cesar kapuját. Ibrahimovic egy bombagóllal kozmetikázott az eredményen, pontot azonban így sem szerzett Mourinho csapata.

A ciprusi Anorthoszisz Famaguszta egygólos vereséget szenvedett a Panathinaikosz otthonában, így csak a negyedik lett. A görög csapat sikerével megnyerte a B csoportot és bejutott a nyolcaddöntőbe.

Karagunnisz a csoport élére lőtte a görögöket (MTI/EPA)

A vendégeknél Nagy Zoltánt a félidőben becserélték a sérült Beqaj helyére, és a görögök a magyar kapus hibája miatt szerezték meg a vezetést és a győzelmet. A Diósgyőr egykori játékosát csúnyán cserbenhagyták a társak, Karagunniszhoz került a labda a tizenhatoson belül, és a nem túl erős, középre tartó lövését bevédte a magyar kapus. A görögök teljesen megérdemelt győzelmet arattak, a Famagusztának a 90 perc alatt esélye sem volt, hogy borítsa a papírformát.

Levezetőmeccsek

A C csoportban már az utolsó játéknap előtt minden eldőlt, és ez meg is látszott a pályára küldött csapatok összeállításán. A biztos harmadik Sahtar Donyeck a Barcelona B csapatát verte a Nou Campban. A katalánoknál a hétvégi El Clasicóra pihentek a sztárok.

A másik összecsapáson a Basel, a csoportkör egyik leggyengébb csapata az utolsó meccsét is elvesztette, így egy ponttal búcsúzott a BL-től. A Sporting Lisboa ellen hazai pályán is esélytelen volt a svájci együttes, és Yannick révén hamar eldőlt az összecsapás a csoportot a második helyen befejező portugálok javára.

Dzsudzsákék az utolsó helyen

A Liverpool együttese tartalékosan is elverte az Anfield Roadon a Dzsudzsák Balázzsal felálló PSV Eindhovent, és ezzel első helyen fejezte be a csoportkört. A magyar középpályás a kezdőben kapott helyet, és az első félidőben az ő szöglete után szerzett vezetést a holland együttes.

Lucas és Babel – a fiatal liverpooli sztárok is hozták a kötelezőt (MTI/EPA)

A bekapott gól után megrázta magát az angol listavezető, és a szünet előtt egyenlített Babel fejesével. A fordulás után is ment előre bátran a vendégcsapat, de a hidegvérrel kontrázó vörösök kihasználták a lehetőségeiket, és végül simán 3-1-re nyertek.

A Marseille-Atletico mérkőzésról nincs mit mondani. A gyenge színvonalú összecsapáson a középpályán aprították egymást a felek, helyzetek alig voltak. A gólnélküli döntetlennel a madridiak elbukták csoportelsőségüket, a Marseille pedig készülhet az UEFA-kupára.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló
A csoport:
AS Roma (olasz)-Girondins Bordeaux (francia) 2-0
Gól: Brighi (61.), Totti (79.)

Chelsea (angol)-CFR Cluj (román) 2-1
Gól: Kalou (40.), Drogba (71.), illetve Y. Koné (55.)

A csoport végeredménye:
1. AS Roma 12 pont
2. Chelsea 11
3. Girondins Bordeaux 7
4. CFR Cluj 4

B csoport:
Werder Bremen (német)-Internazionale (olasz) 2-1
Gól: Pizarro (63.), Rosenberg (81.), illetve Ibrahimovic (88.)

Panathinaikosz (görög)-Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi) 1-0
Gól: Karagunnisz (69.)

A csoport végeredménye:
1. Panathinaikosz 10 pont
2. Internazionale 8
3. Werder Bremen 7
4. Anorthoszisz Famaguszta 6

C csoport:
FC Basel (svájci)-Sporting Lisboa (portugál) 0-1
Gól: Yannick (19.)

FC Barcelona (spanyol)-Sahtar Doneck (ukrán) 2-3
Gól: Sylvinho (59.), Busquets (83.), illetve Gladkij (31., 58.), Fernandinho (76.)

A csoport végeredménye:
1. FC Barcelona 13 pont
2. Sporting Lisboa 12
3. Sahtar Doneck 9
4. FC Basel 1

D csoport:
PSV Eindhoven (holland)-FC Liverpool (angol) 1-3
Gól: Lazovic (36.), illetve Babel (45.), Riera (69.), N,Gog (77.)

Olympique Marseille (francia)-Atlético Madrid (spanyol) 0-0

A csoport végeredménye:
1. FC Liverpool 14 pont
2. Atlético Madrid 12
3. Olympique Marseille 4
4. PSV Eindhoven 3

Címkék: foci