Kondigépet és ételmelegítőt is kaptak az űrhajósok

Az Endeavour amerikai űrrepülőgép összekapcsolódott vasárnap a Nemzetközi Űrállomással (ISS). A tervek szerint az Endeavour november 29-én tér vissza a Földre.

Az űrsikló hét emberrel a fedélzetén, 354 kilométeres magasságban csatlakozott az ISS-hez, közép-európai idő szerint 23 óra 1 perckor. A dokkolási műveletet Christopher Ferguson, az Endeavour fedélzeti parancsnoka vezényelte le kézi irányítással.

Az űrsikló szombaton indult útnak a floridai Cape Canaveralban található Kennedy Űrközpontból. Az űreszköz 15 tonnányi felszerelést szállított az űrbázisra, amelyen a tervek szerint a jövő évtől kezdve már nem három, hanem hat űrhajós dolgozik huzamosabb ideig. Ennek megfelelően egyebek között két hálófülkét, egy hűtőszekrényt, két ételmelegítőt, egy kondicionáló gépet testgyakorláshoz, két űrillemhelyet, valamint egy víztisztító berendezést is vittek az űrállomásra. Ez utóbbi azért szükséges, mert az űrhajósok a szennyvizet újrahasznosítják, azt megtisztítva emberi fogyasztásra alkalmas vízzé alakítják át.

A mostani repülési programba iktattak négy külső űrszerelési munkát, az asztronauták négyszer lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy az ISS külső burkán szerelési és karbantartási munkákat végezzenek.

Címkék: tudomány