Davigyenko-Djokovics döntő Sanghajban

Az első kiemelt svájci Roger Federer mind a két sanghaji legyőzője elvérzett elődöntőben. A 4,55 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupája vasárnapi fináléját így az orosz Nyikolaj Davigyenko és a szerb Novak Djokovics vívja.

A jelek szerint a valamennyi csoportmérkőzését megnyerő Andy Murrayből sokat kivett a svájci klasszis pénteki legyőzése, a több mint három órás, drámai csatát követően ugyanis az elődöntőben simán megadta magát Nyikolaj Davigyenkónak.

Az orosz játékos azonnal elvette ellenfele adogatójátékát, ugyanakkor a brékelőny a következő gémben már el is illant, majd saját szervajátékaikat hozva fej-fej mellett haladtak a felek. Egészen 5:5-ig, ekkor Davigyenko újfent brékelt, ezzel lépéselőnybe került – 7:5-re nyerte az első szettet.

A második felvonás 2:2-ig volt szoros. Az orosz ezután már egyetlen gémet sem engedett ki a kezéből. Egyre inkább fáradó ellenfelét kétszer is lebrékelve, rendkívül magabiztosan, 6:2-vel húzta be a második játszmát.

Így Davigyenko meglepetésre meglehetősen simán, 1 óra 39 perc alatt került a döntőbe, ahol a beugró francia Gilles Simont szetthátrányból legyőző Novak Djokovics lesz az ellenfele. Tehát a címvédő Roger Federer másik sanghaji legyőzője is elvérzett a viadal elődöntőjében.

Davigyenko legyőzte az esélyesebb Murrayt (MTI/EPA)

A nyitó felvonás elején, 1:1-nél Simon elvette ellenfele szervajátékát, és az ebből származó előnye a szett végéig kitartott. A második játszma elején azonban gondjai akadtak, ápolást is kért, és a folytatásban már nem villogott.

Djokovics egyszer brékelt, ezzel ki is egyenlített. A harmadik, döntő „menetben” is a szerb volt a jobb. (Jóllehet, őt is ápolni kellett.) A negyedik játékban fogadóként nyert játékot, így 3:1-es előnyre tett szert. 5:4-nél már a mérkőzésért, a fináléért adogathatott, de nem járt sikerrel, 6:5-nél azonban egy újabb brékkel már pontot tett a 2 óra 51 perces csata végére.

Djokovics és Davigyenko a vasárnapi döntőt megelőzően 1-1-re áll. A szerb és az orosz játékos idei Davis Kupa-mérkőzését Djokovics sérülés miatt feladta, a Meseterek Kupája csoportkörében aztán három szettben verte riválisát.

Mesterek Kupája, elődöntő:
Davigyenko (orosz, 4.)-Murray (brit, 3.) 7:5, 6:2
Djokovics (szerb, 2.)-Simon (francia, 8.) 4:6, 6:3, 7:5

Címkék: sport