Felkerülnek az MGM filmjei a YouTube-ra

A nagy filmstúdiók közül a Metro-Goldwyn Mayer (MGM) filmjei lesznek először elérhetők a YouTube videóportálon.

Mint arról már korábban is lehetett hallani, a YouTube beindítja új szolgáltatását, melynek lényege, hogy reklámbevételekből szponzorált, egész estét filmeket megnézni, ingyen. Azt viszont eddig nem lehetett tudni, hogy melyik lesz az a hollywoodi stúdió, mely először vállalkozik rá, hogy filmeket bocsásson a videómegosztó rendelkezésére. Vasárnap azonban hivatalosan is bejelentették, hogy a nagynevű, patinás stúdió, a Metro-Goldwyn Mayer (MGM) lesz az első, mely bevállalta, hogy leadja filmjeit a YouTube.

Az MGM-et várhatóan több stúdió követi a sorban, így bővülni fog a filmkínálat. A megegyezés azért is kiemelkedő fontosságú, mert így – szakmabeli körök szerint – rendeződhet a Google és Hollywood eddig nem túl felhőtlen viszonya, aminek elsődleges oka a YouTube meglehetősen laza hozzáállása a szerzői jogokhoz. Persze a felhasználók már így is gyakran túlzottnak érzik a YouTube “cenzúrázását”, azonban a mostani megállapodással ez csak szigorodni fog.

A Google valószínűleg azért döntött a vidómegosztó átfazonírozása mellett, mert az NBC által létrehozott Hulu – ahol mozifilmeket és tévésorozat-epizódokat lehet megnézni – egyes jelentések szerint működése első évében több bevételt hozott, mint a YouTube három év alatt összesen. Márpedig a Google régi szívfájdalma, hogy hiába rendkívül népszerű és ismert videómegosztós szolgáltatása, mégsem tud elég pénzt kivenni belőle. Az ingyenes filmnézésért cserébe (persze a beépített reklámokkal megfizetjük az árát) valószínűleg a jövőben még több videó fog lekerülni a YouTube-ról, szerzői jogi problémák miatt.

Címkék: tech