Nyugdíjazták a Windows 95 előtti változatait

A hír némileg meglepő, ám igaz: a Microsoft most vonultatta vissza végleg a Windows 95 előtt kiadott operációs rendszerének megmaradt változatait.

A BBC arról számolt be, hogy egyes változatok az eredeti verzió megjelenése után pontosan 18 évvel távoznak végleg a színről. Egészen pontosan a Windows 3.11 for Workgroups nevű szoftverről van szó, amelyet néhány cég egészen mostanáig alkalmazott egyes speciális termékekben, mivel a beágyazott rendszert még mindig hasznosnak találták. A jövőben azonban semmilyen támogatást nem nyújt Redmond ezen őskori fejlesztésekhez.

A hír meglepő lehet, hiszen a később megjelent Windows 95 már évek óta nem beszerezhető (jóllehet az eBay oldalain még a mai napig kínálnak egyesek új, felbontatlan dobozos példányokat). A Windows 3.11 esetében eredetileg 2001-ben szánták el magukat a visszavonásra, ám néhány cég (így például a Virgin és a Qantas légitársaságok) továbbra is használta azt, többek között a repülés közben vetített filmek lejátszásához, illetve egyes jegykiadó automatákban. Csak emlékeztetőül, álljon itt a hivatalos rendszerkövetelmény: 640 kB memória, 7 MB szabad hely a merevlemezen, CGA/EGA/VGA videokártya és kijelző, valamint legalább 10 MHz-es processzor.

A szoftvercég természetesen ma nem erre, hanem készülő új operációs rendszerére, a Windows 7-re fókuszál. A PDC után most a WinHEC 2008 konferencia következik, ahol szintén bemutatót tartanak az új szoftverről, ám ezúttal az SSD-meghajtók előnyeire, a Windows 7 által kínált javításokra és tökéletesítésre koncentrálnak majd. Elemzők egyetértenek abban, hogy a magas árak mellett a Windowsban elhelyezett megfelelő támogatás hiánya tartja vissza az új technológiát a gyors elterjedéstől, az ismertető többek között ezen aggályokat hivatott eloszlatni.

A Microsoft az ígéretek szerint az SSD-k élettartamáról, a technológia Windows-családon belül tervezett jövőjéről, valamint az írási sebesség javításáról ejt majd szót. Kíváncsian várjuk, hogy milyen előnyöket kínál majd az új szoftver ezen a téren.

Címkék: tech