200 millió euróból épül a Balatonring

Szeptember 20-án a Balatonringen rendezik meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság 14. futamát, a Magyar Nagydíjat. A Sávoly község mellett épülő létesítmény alapkőletételére csütörtökön délelőtt került sor.

Szeptember 20-án a Balatonringen rendezik meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság 14. futamát, a Magyar Nagydíjat. A Sávoly község mellett épülő létesítmény alapkőletételére csütörtökön délelőtt került sor.

“A közel 200 millió eurós beruházás legalább 800 embernek ad majd munkát” – mondta az ünnepélyes alapkőletétel előtt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, aki egyben megköszönte a Vicente Cotinónak, a beruházó Sedesa Csoport elnökének, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is kitartottak a projekt mellett. Ugyanígy a gyorsaságimotoros-vb jogtulajdonos Dorna Sport SL elnökének, Carmelo Ezpeletának is háláját fejezte ki azért, hogy a sok jelentkező közül Magyarországot választotta.

A pálya látványterve (balatonring.hirnezo.hu)

Cotino elmondta, hogy terveik szerint jövő júliusban-augusztusban már 80-90 százalékban kész lesz a Balatonring. “Azért döntöttünk Sávoly mellett, mert közel van a Balaton, közel a repülőtér és az autópálya is itt halad el, nincs messze Ausztria, Olaszország, Horvátország és Szerbia sem, ahonnan egyformán sok szurkolót várunk” – mondta Vicente Cotino.

Gyenesei István önkormányzati miniszter szerint összefogásra van szükség ahhoz, hogy a terv megvalósuljon: “A szakértők szerint a világ egyik leggyorsabb pályája épülhet fel, amely egész éves megélhetést biztosít a környék lakóinak. A számítások szerint a verseny idején legalább százezer vendég érkezhet, ami legkevesebb 2 milliárd forint bevételt jelenthet” – fogalmazott Gyenesei István.

Az ünnepélyes alapkőletételen és a sajtótájékoztatón részt vett Talmácsi Gábor is. A 125 kcm-es géposztályban tavaly aranyérmes, az idén pedig harmadik helyezett magyar pilóta elmondta: régi nagy vágya teljesül azzal, hogy jövőre már hazai közönség előtt versenyezhet. “Büszke vagyok arra, hogy a sikereimnek is köszönhetően felépül a pálya” – mondta Talmácsi, aki jövőre már a 250 kcm-esek között rajtol.

A munkálatok megkezdéséhez szükség volt a módosított Balaton-törvény elfogadására, amely lehetővé tette az érintett mezőgazdasági területek fejlesztési területté való átminősítését.

Bajnai Gordon július végén jelentette be, hogy a jövő év szeptemberétől minimum öt éven keresztül gyorsaságimotoros-világbajnoki futamokat rendeznek Sávoly mellett, a spanyol Sedesa csoport beruházásával megépülő Balatonringen.

—-A pálya, jövő évi program—-

A Balatronring legfontosabb technikai adatai:

A pálya hossza: 4,232 km
Szélessége: 14/15 m
Becsült legnagyobb elérhető sebesség: 315 km/ó
Becsült legkisebb elérhető sebesség: 96 km/ó
Becsült elérhető átlagsebesség: 166 km/ó
Leghosszabb egyenes szakasz: 840 m
Második leghosszabb egyenes szakasz: 680 m
Kanyarok száma: 16 (8 bal- és 8 jobbkanyar)
A leghosszabb kanyar: 100 m
A legrövidebb kanyar: 30 m
Befogadóképesség: 80 ezer néző
Parkolóhelyek száma (versenynapokon): 20 ezer autó és 12 ezer motorkerékpár
Állandó parkolóhelyek száma: 9 ezer
Boxok száma: 46

A világbajnokság 2009-es – ideiglenes – programja:
április 12.: Katari Nagydíj, Losail – éjszakai futam
április 26.: Japán Nagydíj, Motegi
május 3.: Spanyol Nagydíj, Jerez de la Frontera
május 17.: Francia Nagydíj, Le Mans
május 31.: Olasz Nagydíj, Mugello
június 14.: Katalán Nagydíj, Barcelona
június 27.: Holland Nagydíj, Assen
július 5.: Amerikai Nagydíj, Laguna Seca – csak MotoGP
július 19.: Német Nagydíj, Sachsenring
július 26.: Brit Nagydíj, Donington Park
augusztus 16.: Cseh Nagydíj, Brno
augusztus 30.: Indianapolisi Nagydíj, Indianapolis
szeptember 6.: San Marinó-i Nagydíj, Misano
szeptember 20.: MAGYAR NAGYDÍJ, BALATONRING
október 4.: Portugál Nagydíj, Estoril
október 18.: Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
október 25.: Malajziai Nagydíj, Szepang
november 8.: Valencia Nagydíj, Valencia

Címkék: autó-motor