Élen a Barcelona, meglepetés a Mestallában

A spanyol bajnokság 9. fordulójában idegenben nyert a Barcelona és a Villarreal, míg a Valencia a Mestallában a legrosszabbkor szenvedte el idei első vereségét.

A barcelonaiak a Málaga otthonában nyertek 4-1-re. Messiék dolgát nem is annyira az ellenfél, mint a szakadó eső nehezítette meg – a La Rosaleda ugyanis inkább emlékeztetett medencére.

A felek ennek ellenére kitettek magukért: Xavi és Messi, valamint Duda találataival 2-1-es vezetéssel fordultak a gránátvörös-kékek, s az 52. percben egy szép akcióval duplázták meg előnyüket.

Eto’o passza után Henry könnyedén, fejjel továbbított Xavi elé, s az irányító megkettőzte góljai számát.

A hajrában Weligton öngóljával alakult ki a végeredmény. A Barcelona a tabella élére állt, s pontszámban – egyelőre – csak a Real Madrid érheti be. Ám egy esetleges idegenbeli győzelem esetén a bajnok aligha veheti át a vezetést, a katalánok +20-as gólarányával szemben a fővárosiak jelenleg +11-el rendelkeznek.

Rossi és Franco: a Villarreal az egyetlen veretlen a bajnokságban (Marca)

Az eddig remeklő, éllovas Valencia hazai környezetben meglepetésre kétgólos vereséget szenvedett a Racing Santandertől. A meccs úgy kezdődött, ahogy azt a házigazdák remélték. Az első negyedóra után azonban Pereira passza után Tchite szerzett vezetést a vendégeknek. A nagy esőben egyenlített a Valencia: a 29. percben Sepsi akasztotta Joaquint, s Villa értékesítette a büntetőt. A második félidőben Villa gólhelyzete után ismét Tchite villant (1-2).

Az éllovas fokozta a tempót, s jól jött ki a szorításból: a 70. percben Joaquin kiválóan használta ki, hogy egy szöglet után Tono rosszul jött ki a kapujából. Úgy tűnt, a vendéglátók rendezik soraikat, ám a hajrá a látogatóké volt. Munitis remek ívelése után – az összeszaladó Marchena és Albiol között – Tchite fejjel növelte góljainak számát, majd Albelda öngólja jelentette a kegyelemdöfést: a kikötővárosiak, akik először kaptak ki a mostani idényben, ezzel elvesztették vezető pozíciójukat a tabellán.

A Valenciát ugyanis a továbbra is veretlen a Villarreal, valamint a Barcelona is megelőzte. A kupameccsén a Poji Ejido vendégeként ötgólos verést kapó Villarreal Bilbaóban vendégszerepelt, és a szünet után mutatott játékának köszönhetően magabiztosan gyűjtötte be a három pontot.

Giuseppe Rossi szerzett vezetést a sárgamezeseknek, ám Etxeberria góljára erre még válaszolt az Athletic. Sőt, a baszk csapat a hátralévő időben kapujához szegezte ellenfelét, Yeste fantasztikus szabadrúgásgólja pedig gólt ért – igaz, a találatot érvénytelenítő Muniz Fernandez játékvezető korábban jelezte, hogy közvetett a szabadrúgás.

Szünet után viszont a Villarreal szerzett előnyt. Rossi, a vendégek „kreatívja” ügyesen ment el a baloldalon, centerezésére pedig Pires érkezett. Hat perccel később Cazorla három ellenfél kicselezése után talált a hálóba, majd a fiatal amerikai Altidore következett. Ha a Villarreal az első félidőben olykor szenvedett is, a második alapján megérdemelten győzött a San Mamésben.

Primera División, 9. forduló:

Bilbao-Villarreal 1-4 (1-1)
Gól: Etxeberria (28.) illetve Rossi (23.), Pires (53.), Cazorla (59.), Altidore (90.)

Atlético-Mallorca 2-0 (2-0)
Gól: Agüero (13., 27.)

Málaga-Barcelona 1-4 (1-2)
Gól: Duda (13.) ill. Xavi (6., 52.), Messi (19.), Weligton (öngól, 81.)

Valencia-Santander 2-4 (1-1)
Gól: Villa (29., 11-esből), Joaquin (70.) ill. Tchite (23., 47., 80.), Albelda (öngól, 84.)

Az élcsoport:
1. Barcelona 22 pont, 2.Villarreal 21, 3. Valencia 20, 4. Real Madrid 19 (8 mérkőzés), 5. Sevilla 17 (8), 6. Atlético 13

Címkék: foci