Felravatalozták Janus Pannoniust

A humanista költő, pécsi püspök (1434-1472) újratemetését megelőzően maradványait a pécsi székesegyház oltára előtt ravatalozták fel.

A Pécsi Egyházmegye huszonötödik püspökének ravatala körül a Janus Pannonius Gimnázium diákjai állnak díszőrséget. A csontokat tartalmazó, ónozott rézlemezekkel bevont, reneszánsz díszítésű fakoporsó mellé a hagyományoknak megfelelően püspöki süveget, pásztorbotot, misekönyvet helyeztek, valamint meggyújtották a feltámadást jelképező húsvéti gyertyát.

Mayer Mihály megyéspüspök mintegy háromszáz jelenlévő előtt elvégezte a koporsó lezárásának szertartását, melyet a következő huszonnégy órában ájtatosságok, szentmise, a Pécsi Tudományegyetem kórusának zenés áhítata, továbbá csendes virrasztás követ. Janus Pannoniust kedden 16 órakor a bazilika altemplomában, Dulánszky Nándor püspök mellett helyezik végső nyugalomra, addig bárki leróhatja tiszteletét előtte. A temetésre több mint négyszáz meghívott vendég érkezik, köztük Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

A költő csontjait 1991-ben a pécsi székesegyház renoválásakor fedezték fel. A püspökség eddig is valószínűsítette, de a legújabb antropológiai vizsgálatok idén tavasszal kapott eredményei alapján biztosra veszi, hogy a költő csontjait találták meg. A ceremónia a nyitórendezvénye a 2009-ben alapításának ezredik évfordulóját ünneplő egyházmegye millenniumi programjainak.

Címkék: kultúra