Elhunyt az egyik legnagyobb orosz hokis tehetség

Mérkőzés közben egy csapattársával ütközött, majd elhunyt Alekszej Cserepanov, az egyik legtehetségesebbnek tartott fiatal orosz jégkorongozó. Az illetékes hatóságok nem tartják kizártnak, hogy beteg volt, ugyanakkor a feldühödött emberek megverték a Cserpanovot elszállító mentőautó személyzetét.

Az Avantgard Omszk 19 éves csatára hétfő este gólt szerzett a Vityaz Csehov elleni profiligás (KHL) bajnokin, majd három perccel a vége előtt együtt vezetett támadást a világklasszis cseh Jaromir Jagrral. Cserepanov az egyik csapattársával összeütközött, majd elvonszolta magát a kispadig, ott azonban leállt a szíve. A csehovi jégcsarnoknál nem állt mentőautó, és sem a csarnokban, sem a helyszínre érkező mentőben nem volt defibrillátor. Az adrenalininjekció és a szívmasszázs nem bizonyult elegendőnek: bár a fiatal sportoló szívét ötször sikerült újra működésbe hozni, s egyszer még magához is tért Cserepanov, újra és újra leállt a szíve. Az újraélesztési kísérletek közben a szív több mint 15 percig nem működött.

Cserepanovot elszállító mentőautó után vetette magát az egész csapat, Jagr például szerelésben, lábán korcsolyával, s a szemtanúk szerint az úton végig öklét rázva, üvöltve könyörgött, hogy “Ljoska, térj magadhoz!” A kórházból két órával később érkezett a hír, hogy az ifjú csillag életét nem tudták megmenteni az orvosok.

A Szport Ekszpressz című orosz internetportál tudósítói bűnös hanyagságnak minősítették a történteket.

Cserepanov halálának kivizsgálásába bekapcsolódott a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság, amelynek szóvivője kedden kijelentette: tudomásuk szerint Cserepanov szívizom-isémiától, vagyis vérellátási zavartól szenvedett, s a vizsgálat tárgyát képezi egyebek mellett az, hogy miképpen engedhették betegen a jégre, továbbá hogy a történtek kimerítik-e a bűncselekmény tényállását. Vizsgálatra szorul az is, miért nem volt a helyszínen mentőautó, noha a KHL szabályzata szerint a liga mérkőzéseit reanimációs mentőkocsival is biztosítani kell.

A Moszkva melletti Csehovban, ahol a hétfői mérkőzés zajlott, a feldühödött rajongók a kedd reggeli műszakváltásnál várták a Cserepanov megmentésére képtelen mentősöket, s megverték őket. A kocsi vezetőjét szívrohammal kórházba kellett vinni, és egyik társa is orvosi ellátásra szorult. Az ügyben szintén nyomozás indult.

A kimagasló tehetségnek tekintett Cserepanov tengerentúli játékjogát 2007-ben az előkelő 17. helyen foglalta le a New York Rangers, és akkor tüzetes orvosi vizsgálatnak vetették alá a játékost. Amint Cserepanov ügynöke, Jay Grossman közölte, a mostani szezon előtt az omszki Avantgard valamennyi játékosa is szív-, illetve vérvizsgálaton esett át.

Cserepanovot a 2006/07-es idényben az orosz ligában a legjobb újoncnak választották, s elsőévesként mind a gólok (18), mind pedig a pontok (29) tekintetében rekordot döntött.

Az észak-amerikai profiligában (NHL) 2005. november 21-én történt hasonló – de szerencsés kimenetelű – eset: Jiri Fischer, a Detroit Red Wings cseh hátvédje a Nashville Predators elleni összecsapáson a cserepadon összeesett, s az mentette meg az életét, hogy volt a helyi csarnokban defibrillátor. A hokis azóta a Detroit tehetségek felkutatásáért és fejlesztéséért felelős igazgatója.

Címkék: Csapatsport