Egyre több az ellensége Hamiltonnak

Az agresszív vezetési stílusa miatt a Forma-1-es mezőnyben egyre elszigeteltebb a világbajnoki összetettben vezető brit pilóta. Volt csapattársa már bejelentette, hogy a hátralévő két versenyen a legnagyobb riválist segíti, a Kínai Nagydíj előtt pedig Jarno Trulli akar rendet tenni Lewis Hamilton fejében.

A tavalyi rosszízű mclarenes kaland után Fernando Alonsónak esze ágában sincs, hogy volt csapattársa, a Japán Nagydíj után már csak öt ponttal vezető Lewis Hamilton mellé álljon a bajnokságban. “A tavaly történtek után azt szeretném, ha a Ferrari győzne. Segíteni fogok Massának, ha tudok” – vallott színt a kétszeres bajnok.

Alonso mellett számos más pilótának nem tetszik Hamilton agresszív stílusa: Jarno Trulli ezzel a témával is elő akar hozakodni a következő, Kínai Nagydíj előtti megbeszélésen. „Elsősorban arra kíváncsi, hogy a hétvégi futamon miért tartotta fel két körön keresztül, annak ellenére, hogy körhátrányban volt, és a pályamunkások folyamatosan lengették neki a kék zászlókat” – mondta Timo Glock, az olasz versenyző toyotás csapattársa. „Jarno akkor éppen vezette a versenyt, de Hamilton miatt értékes másodperceket veszített.”

A Japán Nagydíj után – arcára van írva az eredmény (MTI/EPA)

Nem ez volt az egyetlen meggondolatlan megmozdulása a brit pilótának a hétvégén. A vasárnapi futamon az első helyről rajtolhatott, de végül pont nélkül fejezte be a versenyt saját meggondolatlansága miatt. Kimi Räikkönen kiválóan fogta meg a startot, de Lewis Hamilton türelmetlen volt, és rögtön az első kanyar előtt visszatámadott, elfékezte magát, és többeket is kiterelt a pályáról, köztük a finnt és Felipe Massát is, amiért később bokszutca-áthajtásos büntetést kapott.

Trulli csapattársa is közelről megismerkedett már Hamilton kocsijával. A brit Monzában egy meglehetősen ügyetlen manőverrel a fűre terelte Glockot. A világbajnoki címre esélyes Robert Kubica is Hamilton agresszív és túl magabiztos vezetési stílusa miatt panaszkodott. A lengyel pilóta elmondása szerint a legtöbb kolléga hasonló véleménnyel van a britről.

A vezetési stílus és a hibák ellenére Hamilton ötpontos előnnyel utazik az utolsó előtti futamra, és ha a körülmények a kezére játszanak, akkor már most vasárnap bebiztosíthatja a világbajnoki győzelmét. A ferraris Felipe Massa és a BMW-s Robert Kubica persze abban bízik, hogy Hamilton, akárcsak tavaly, az utolsó versenyeken nem bír az idegeivel, és elszórakozza a már biztosnak vélt vébécímet.

A McLarennél a feszült helyzetben próbálnak nyugalmat sugározni, hogy Hamilton másodszor ne kövesse el ugyanazokat a hibákat. A csapatnál ugyan nem értik a pilóták bírálatát, és a Japán Nagydíjon kapott büntetést is túlzónak érzik, de Norbert Haug, a McLaren sportigazgatója elismerte, hogy tanulnia kell a fiatal éllovasnak. „Nem kell minden szituációban padlógázzal versenyeznie, ezen a téren van még mit tanulnia. Ugyanakkor az összes nagy pilóta követett el hibákat fiatalkorában. Saját magának ártott vasárnap, biztos vagyok abban, hogy okulni fog a történtekből” – így Haug.

A világbajnoki pontverseny élcsoportja (18-ból 16 viadal után):
1. Hamilton 84 pont
2. Massa 79
3. Kubica 72

A hátralévő program:
Kínai nagydíj, október 19., Sanghaj
Brazil Nagydíj, november 2., Interlagos

Címkék: autó-motor