Tóth egyesben és párosban is remekel

Tóth Krisztina és Póta Georgina párosban döntős a szentpétervári asztalitenisz Európa-bajnokságon. Ráadásul egyesben mind a két lány túljutott a nyolcaddöntőn, igaz, a legjobb négy közé már csak Tóth került.

Kezdjük a párossal. A tavalyi kontinensviadalon második helyen záró, Szentpéterváron első helyen kiemelt Tóth Krisztina, Póta Georgina kettős a négy között nagyon simán, 4-0-ra verte a Veronika Pavlovics, Okszana Fagyejeva fehérorosz, orosz duót.

A rivális tulajdonképpen meg sem tudta szorítani a magyar lányokat, akik az első két szettben öt, a harmadikban csupán három, ugyanakkor az utolsó, negyedik játszmában is csak hat labdamenetet buktak el. A magyarok a fináléban a Wenling Tan-Monfardini, Nikoleta Stefanova olasz kettőssel találkoznak.

Tóth egyesben is érmes, miután bejutott a legjobb négy közé, ugyanakkor Pótának a negyeddöntő jelentette a végállomást.
Előbbi a fiatal román Elizabeta Samarával nézett farkasszemet a nyolcaddöntőben, s alaposan meg kellett dolgoznia a sikerért.

Az első szettet ugyan szoros csatában elvesztette, utána azonban az ő percei következtek, és már úgy tűnt, könnyedén hozza a találkozót (3:1-nél és 10-9-nél meccslabdája is volt), a riválisa azonban az utolsó pillanatban feltámadt és szépített.

A hatodik – utolsó – játszmában végig fej fej mellett haladtak a felek, majd 10-9-nél a magyar játékosnak ismét lehetősége volt befejezni a nyolcadöntős meccset – és ezúttal élt is vele.

Tóth Krisztina minden számban érmes (MTI/EPA)

Póta Georgina a cseh Iveta Vacenovska ellen lépett asztalhoz a nyolc közé jutásért. Bár elbukta a nyitó szettet, a folytatásban már átvette az irányítást, végül magabiztosan győzött.

Ugyanakkor a délutáni negyeddöntőben már nem járt sikerrel. A rivális, a litván Ruta Paskauskien gyorsan 3:1-re elhúzott, a magyar játékos azonban nem adta fel és egyenlített. A döntő szett aztán ismét a litváné lett, így ő került az elődöntőbe.

Pótával ellentétben Tóth viszont egyesben is tovább menetel. A magyar klasszis – aki csapatban második lett, párosban pedig finalista, azaz minden számában dobogóra állhatott, illetve állhat az Eb-n – a horvát Sandra Paovic ellen fogott ütőt.

Az első két szett kiegyenlített küzdelem után a riválisé lett, ezután azonban Tóth a kezébe vette az irányítást és előbb kiegyenlített, majd magabiztos játékkal az ötödik és hatodik játszmát is begyűjtötte, így készülhet a vasárnap délelőtti elődöntőre. Ott – magyar idő szerint 9:30 órától – az osztrák színekben szereplő Liu Jia lesz majd az ellenfele.

Legutóbb 2002-ben, a zágrábi Eb-n jutott be magyar versenyző ebben a számban a legjobb négy közé: Tóth akkor második lett, míg Bátorfi Csilla nyakába a bronzérmet akasztották.

Eb, női egyes, nyolcaddöntő:
Póta-Vacenovska (cseh) 4-1 (-9, 7, 10, 14, 7)
Tóth-Samara (román) 4-2 (-10, 7, 8, 1, -10, 9)

Negyeddöntő:
Tóth-Paovic (horvát) 4:2 (-9, -9, 9, 9, 4, 6)
Paskauskiene (litván)-Póta 4:3 (11, -7, 9, 13, -6, -8, 7)

Női páros, elődöntő:
Tóth, Póta-Pavlovics, Fagyejeva (fehérorosz, orosz) 4-0
Tan-Monfardini, Stefanova (olasz)-Xu, Partyka (lengyel) 4-3

Címkék: Sportmix