Már nem vagyunk annyira oda Horvátországért

A múlt év első hét hónapjához képest három százalékkal kevesebb magyar turista utazott Horvátországba, a vendégéjszakák számában azonban csak egy százalékos a csökkenés - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője.

Marin Skenderovic a legfrissebb adatok alapján úgy értékelte, hogy a 2007-es erőteljes visszaesés után mostanra megállt a magyar turisták számának csökkenése. Elmondta, hogy idén januártól július végéig több mint 200 ezren utaztak Magyarországról Horvátországba, ahol 1 millió 59 ezer vendégéjszakát töltöttek.

Tavaly az egész éves forgalomban 11 százalékos visszaesést tapasztaltak a magyarok részéről, az idén eddig tapasztalt három százalékos csökkenés pedig előre látható volt. A külképviselet-vezető szerint azt is mutatja, hogy nem folytatódik tovább az erőteljes tavalyi tendencia. Marin Skenderovic hozzátette: 2007 júliusában a korábbi évnél 30 ezerrel volt kevesebb magyar vendég az Adriánál, az idén pedig mindössze 6 ezerrel csökkent a létszámuk.

Augusztusban még belehúzhatnak

A szakember a horvát idegenforgalom szempontjából nem tartja rossz eredménynek a magyar vendégek számának alakulását, amely a – csak nevében hasonló – Horvát Utazási Iroda csődje miatt is apadt némileg, de az augusztus tovább javíthat a statisztikákon.

A teljes horvátországi idegenforgalom adatait ismertetve elmondta, hogy az idén július végéig a beutazók száma három százalékkal, az ott töltött vendégéjszakáké pedig hat százalékkal emelkedett. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy hét hónap alatt 5 millió 915 ezer turista érkezett Horvátországba, ahol 31 millió 489 ezer éjszakát töltöttek. Csak júliusban 2,6 millió külföldi vendég utazott az adriai országba.

A lengyelek és dánok is szeretik

A jelentősebb küldő államok közül Németországból azonos számú turista érkezett, de hat százalékkal több éjszakát töltöttek az Adriánál, az osztrákok viszont a vendéglétszám kisebb csökkenése ellenére ugyanannyi éjszakák töltöttek ott.

Érdekes tény, hogy közel 78 ezerre emelkedve megkétszereződött a japán turisták száma, harmadával emelkedett a lengyeleké, de jelentősebb növekedést jeleztek az idegenforgalmi statisztikák a spanyol, az angol, a dán, a svéd és az orosz turisták részéről is – részletezte Marin Skenderovic.

Címkék: utazás