Tour: veteránon feszül a sárga trikó

A spanyol Carlos Sastre nyerte a 95. Tour de France legnehezebb szakaszát, az Embrun és L’Alpe d’Huez közötti, három csúcskategóriás emelkedővel spékelt 210 kilométeres hegyi etapot. A CSC kerekese összetettben is élre állt.

Az embruni rajt után már az enyhe emelkedőn akcióba fogtak a vállalkozó kedvűek: a szlovák Peter Velits-hez a francia Rémy Di Gregorio és a spanyol Rubén Pérez csatlakozott. Nem sokkal később a kedden is hatalmas kalandba vágó Stefan Schumacher ért fel a hármasra, így négyen tekertek tovább.

A trojka előnye folyamatosan nőtt, a 2645 méteres Col de Galibierre együtt értek fel – a pöttyös trikóval kacérkodó Schumachert kissé előreengedték társai – s bár a lejtmenetben korábbi hétperces előnyük felére olvadt, később a háromra fogyó „négyek” – Di Gregorio bő egy percet kapott a lejtőn – ismét növelték a fórt.

A mezőny a Galibier emelkedőjén (AFP)

Hátul ismét a CSC diktálta a tempót. Elsősorban az ausztrál Stuart O’Grady, a svájci Fabian Cancellara és a norvég Kurt-Asle Arvesen volt elemében.

A 2067 méteres, de bő 24 kilométeres emelkedővel riogató Col de la Croix de Fer előtt befogták Di Gregoriót, majd az erejével elkészült Perezt, és a csúcs előtt az ifjú Velits-csel a tempót tartani képtelen Schumacher következett.

A fiatal szlovák haladt át elsőként a második hágón, s miközben lefele tekert, a francia Jérome Pineau utolérte, így ketten – megosztva a feladatokat – végül bő egyperces előnnyel érkeztek a legendás L’Alpe D’Huez-i emelkedő aljára. Velits szinte azonnal kidőlt, Pineau is lelassult, s a harmincfősre szűkülő favoritok egymás között dönthettek a szakaszgyőzelemről.

A CSC remekül taktikázott. Miközben az ausztrál Cadel Evans csak a Schleck-fivérek rezdüléseit védte, Carlos Sastre már az elején ellépett. Bár Gyenisz Mencsov vele tartott – megbánta, ugyanis nem tudta tartani a lépést, s mivel kifáradt, a „sárgamezes boly” is maga mögött hagyta.

Sastre a L’Alpe D’Huez-i részen lépett el üldözőitől (AP)

A Schleck-testvérek ugyan párszor támadgatták Evanst, ám érdekükben ekkor már inkább az állt, hogy köztük, s az élen haladó Sastre között nőjjön a különbség.

Sastre végül 2:13-al – a köztudottan remek időfutam-specialista – Evans előtt ért célba, ám az összetettben előnye mindössze 1:34, s ez igencsak szoros befutót ígér a szombati időfutamra.

Sastre mögött honfitársa és csapattársa osztozott a dobogón – Samuel Sanchezt a fehér trikó versengésében előnyét tovább hizlaló Andy Schleck követte. Összetettben Sastre mögött Fränck Schleck és a hegyi trikó versengését gyakorlatilag megnyerő osztrák Bernhard Kohl helyezkedik.

A 33 esztendős sárga trikós (AFP)


95. Tour de France

17. szakasz: Embrun-L’Alpe d’Huez, 210.5km
1. Carlos Sastre (spanyol, CSC) 6.07.58 (34.32 km/ó)
2. Samuel Sánchez (spanyol, Euskaltel-Euskadi) +2:03
3. Andy Schleck (luxemburgi, CSC) – azonos idő
4. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d’Epargne) +2:13
5. Fränk Schleck (luxemburgi, CSC) – a.i.
6. Vlagyimir Jefimkin (orosz, AG2R) – a.i.
7. Cadel Evans (ausztrál, Silence-Lotto) – a.i.
8. Gyenisz Mencsov (orosz, Rabobank) – a.i.
9. Christian Vande Velde (amerikai, Garmin) – a.i.
10. Bernhard Kohl (osztrák.Gerolsteiner) – a.i.

Az összetettben:
1. Sastre
2. F. Schleck +1:24
3. Kohl +1:33
4. Evans +1:34
5. Mencsov +2:39
6. Vande Velde +4:41
7. Valverde +5:35
8. Sanchez +5:52
9. Tadej Valjavec (szlovén, AG2R) +8:10
10. Jefimkin +8:24

Címkék: Sportmix