Tour: Freire idei első szakaszgyőzelme

Oscar Freire nyerte a Tour de France 14. szakaszát. A háromszoros világbajnok idei első, pályafutása negyedik részsikerét aratta a francia körversenyen.

A 14. szakaszon 194,5 kilométer, két negyedik kategóriás emelkedő leküzdése várt a kerekesekre. Többen próbálkoztak szökéssel – az etap elején 21-en igyekeztek meglépni, majd négy versenyzőnek sikerült is számottevő előnyt kicsikarni -, hiába, a mezőny ugyanis mindenkit utolért. Sylvain Chavanel is teljesen feleslegesen próbálkozott a cél felé közeledve, így ezúttal is a sprinterek döntöttek a szakaszgyőzelemről.

A cél előtt nem sokkal magasodó hegyen a villámlábú, az idei Touron négy részsikert jegyző Mark Cavendish lemaradt, ezzel kimaradt a szombati hajrából.

Oscar Freire sprintelt a legjobban (MTI/EPA)

Romain Feillu kis híján megtréfálta a többieket, korán indított, de nem bírta végig a tempót, így a zöld trikós Oscar Freire nyert Leonardo Duque és Erik Zabel előtt. A háromszoros spanyol világbajnok idei első, karrierje negyedik szakaszsikerét érte el a Touron. A sárga trikó továbbra is Cadel Evansen feszül.

Vasárnap vége a mókának: az Embrun és Prato Nevoso közötti 183 kilométeren ugyanis egy-egy kiemelt, harmadik és első kategóriás emelkedő, hegyi befutó vár a mezőnyre.

Kiszáll a Barloworld

Az idei Tour de France befejezése után nem szponzorálja tovább a Barloworld a brit ProContinental csapatát. A dél-afrikai ipari konszern névadó szponzora volt az istállónak, a szerződésbontást a doppingbotrányokkal indokolta, melybe a csapat is belekeveredett. A negyedik szakasz után a ProCntinental spanyol versenyzője, Moises Duenas Nevado szervezetében mutatták ki az EPO-t.

Tour de France, 14. szakasz
Nimes – Digne-les-Bains, 194,5 km:
1. Oscar Freire (spanyol, Rabobank) 4:13:08.
2. Leonardo Duque (kolumbiai, Cofidis) azonos idővel
3. Erik Zabel (német, Milram) a. i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Cadel Evans (ausztrál, Lotto) 59:01:55
2. Frank Schleck (luxemburgi, CSC) 1 mp hátrány
3. Christian Vandevelde (amerikai, Garmin-Chipotle) 38 mp h.

Címkék: Sportmix