Cavendish második szakaszgyőzelme

A brit Mark Cavendish második szakaszgyőzelmét aratta a Tour de France-on, míg az összetettben a luxemburgi Kim Kirchen megőrizte a vezető helyét.

Mezőnyhajrá döntött szakaszgyőzelemről a Figeac és Toulouse közötti 172,5 kilométeres távon, a Tour szombati etapján, amely során pocsék, esős időben tekertek a versenyzők. A karaván a szakasz javarészén szökevényeket üldözött. Az élen haladókat 4,5 kilométerrel a vége előtt érte utol, és ahogy az előre borítékolható volt, a sprinterek „ügye” lett a toulouse-i befutó.

A második szakaszgyőzelmét arató Mark Cavendish nem lehetett legyőzni, őt csapattársa, a szintén a Team Columbiában versenyző Gerald Ciolek követte a célba. Az összetettben továbbra is a luxemburgi Kim Kirchenen (Columbia) vezet.

Mark Cavendish, a villámlábú (MTI/EPA)

„Nem valami jó helyen kezdtem meg a hajrát, de sikerült rendesen felgyorsulnom. Örülök a sikernek, és annak is, hogy Gerald lett a második. Remekül alakult a mai nap a csapatunk számára” – magyarázta a szakaszgyőztes, Cavendish.

Vasárnap a Pireneusokban teker a mezőny: Toulouse és Bagneres de Bigorre között 224 km-es etap vár a résztvevőkre.

Magyar csapat a Girón?

Elképzelhető, hogy jövőre magyar székhelyű csapat is részt vesz a Giro d’Italián. Stubán Ferenc, a P-Nívó Betonexpressz 2000 Corratec igazgatója elmondta: a klub fuzionál az olasz Katay-csapattal. Budapesten már be is jegyezték az Il Giro elnevezésű egyesületet. Az új klub vezetőjének Antonio Santinit nevezik ki – aki korábban számos Touron és Girón is eredményesen szerepelt -, helyettese pedig Stubán lesz.

Tour de Francia
8. szakasz, Figeac-Toulouse, 172,5 km:
1. Mark Cavendish (brit, Columbia) 4:02:54 ó
2. Gerald Ciolek (német, Columbia) azonos idővel
3. Jimmy Casper (francia, Agritubel) a. i.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Kim Kirchen (luxemburgi, Columbia) 32:26:34
2. Cadel Evans (ausztál, Lotto) 6 mp hátrány
3. Stefan Schumacher (német, Gerolsteiner) 16 mp h.

Címkék: Sportmix