Adriai kisokos

Hús- és tejtermék-korlátozás, komoly közlekedési bírságok, mobiltelefonos interaktív útikönyv, magyar rendőrök és ideiglenes konzuli szolgálat – a FigyelőNet összegyűjtötte a Horvátországba utazókat érintő újdonságokat, előírásokat. Ezek ismeretében már tényleg nekivághatunk az Adriának.

Csak óvatosan a téliszalámikkal!

A június 1-jén életbe lépett szabályozás szerint nem vihető be Horvátországba semmiféle hús és tejtermék, ha arról nincs állat-egészségügyiigazolás. Kivételt képez az utazás ideje alatt elfogyasztható szendvics, joghurt, a bébiételek és a diétás termékek. Az Európai Unió tagállamainak polgáraira nem vonatkozik az állategészségügyi tilalom, vagyis a tej- és hústermékek személyes fogyasztásra történő bevitelének korlátozása Horvátországba. Ez nem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségben lehet ilyesfajta termékeket az országba bevinni, csak a személyes napi fogyasztásra való élelmiszerrel utazhatnak a turisták.

pénzváltás

Szerencsésnek mondhatják magukat mostanában a külföldön nyaralók az erős forint miatt. Hogy hol és hogyan érdemes pénzt váltani, arról mindent megtudhat itt.

A horvát vámszabályok értelmében tilos nyers húst, növényi eredetű élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt és előre lefőzött húsételeket bevinni Horvátországba. Téliszalámiból és kemény sajtból személyenként összesen egy kilogramm vihető át a határon. Más tartós élelmiszerből (konzerv, száraz tészta, stb.), illetve italokból csak személyenként 300 kuna értékben lehet vámmentesen bevinni.

A kiskorúak könnyebben utazhatnak

Változott a törvényes képviselőjük nélkül Horvátországba utazó 18 év alattiak beléptetésének szabályozása. Az enyhítés értelmében már nem szükséges hiteles fordítás a kiskorúak kiutazási engedélyéhez. A horvát nyelvű fordítás bárhol készülhet, annak már nem kell hitelesítettnek lennie. A külföldi kiskorú személyek csoportos utazását, ha azt utazási iroda vagy más jogi személy szervezi, iskolai kirándulásként fogják a horvát hatóságok értelmezni.

Szigor az utakon

A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal beutazhatnak Horvátországba. A gépjárművel történő beutazás során az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is.

Június közepétől életbe lépett Horvátországban a közúti biztonságról szóló törvény módosítása, amellyel jelentősen megnőtt a bírságok összege. A sűrűbb és szigorúbb közúti ellenőrzések során mérik az autók sebességét, vizsgálják a követési távolság betartását, a zöldkártya érvényességét, a gépkocsi tartozékainak meglétét és az esetleges alkoholfogyasztást. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve maximum 72 óráig visszatartja.

Nem mindegy, hogy hány szendvics van a kocsiban (fotó: MTI)

Lakott területen belül a megengedett, általában 50 kilométeres óránkénti sebesség be nem tartásakor a pénzbírság összege ezertől 15 ezer kunáig (30 ezertől 510 ezer forintig) terjedhet, de az 50 kilométert meghaladó sebességtúllépésnél 60 napos elzárással is büntethető az autóvezető.

Újra lehet inni vezetés előtt

Eltörölték a horvátországi közlekedésben az alkoholfogyasztásra négy éve alkalmazott “zéró toleranciát”. Az eddigi szabályozás szerint egy csepp alkoholt sem fogyaszthatott az, aki volán mögé akart ülni Horvátországban. Az idén májusban elfogadott és életbe lépett törvény literenként 0,5 ezrelékes alkoholszintet engedélyez a vérben. A 24 év alattiak és a hivatásos sofőrök azonban továbbra sem fogyaszthatnak alkoholt vezetés előtt és alatt. A módosítás ugyanakkor szigorú büntetéssel fenyegeti a határértéket túllépőket. A pénzbüntetés egyes esetekben átszámítva akár a 2100 eurót is elérheti, sőt börtönbüntetés is kiszabható.

Autópályadíjak

Horvátországban nem kell autópálya-matricát váltani, ugyanis kapus rendszer működik, így az autópályadíj mértéke az útszakasztól és a jármű jellegétől függ.

néhány útvonal sztrádadíja autósoknak, motorosoknak

A magyar határtól Zágrábig: 36 kuna
A magyar határtól Rabig: 89 kuna
A magyar határtól Zadarig: 141 kuna
A magyar határtól Splitig: 193 kuna
A magyar határtól Dubrovnikig: 207 kuna
Zágráb-Rijeka: 56 kuna
Rijeka-Pula: 28 kuna

Útikönyv a mobilon

Horvátországban ingyenes, interaktív térképpel kiegészített mobiltelefonos idegenvezetést is igénybe vehetnek az utazók. Fizetős szolgáltatásként pedig több múzeum kínálata is megismerhető a hordozható telefonok segítségével. A mobiEXPLORE Croatia nevű, angolul letölthető mobilos programmal nemcsak a klasszikus turisztikai látványosságok ismerhetők meg, hanem a helyi szokásokról és érdekességekről is információkat kaphatnak az érdeklődők. Sőt, a szállodai szoba- vagy éttermi asztalfoglaláshoz és a várható időjárási információkhoz is használható a rendszer. A mobiltelefon képernyőjén megjelenő “idegenvezető” mintegy 160 horvátországi úti célról ad tájékoztatást, valamint kisszótárt is tartalmaz.

Egyre többen utaznak egyénileg a horvát tengerpartra (fotó: MTI)

Magyar rendőri segítség

Csakúgy, mint az előző két évben, fegyver nélkül, elsősorban útbaigazítással, tanácsadással segítik július elsejétől magyar rendőrök a hazai turistákat. A magyarok, akiket Zadarba és a környékére osztottak be, egy-egy horvát kollégával párban szolgálnak.

hasznos telefonszámok:

Kihelyezett konzul (Zágráb): +385-99-558-5555
Zágrábi külképviselet (állandó ügyelet): +385-1-489-0906
Tiszteletbeli konzulátus (Fiume): +385-51-213-494, +385-51-212-111
Tiszteletbeli konzulátus (Split): +385-21-480-019, +385-21-380-203
Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (Pula): +385-52-506-993

A tavaly nyári időszakhoz hasonlóan június 15-től szeptember 15-ig idén is működik ideiglenes konzuli szolgálat Splitben (az Ivina Gundulica 26 A/II szám alatt) és Fiumében (a Riva Boduli 1. szám alatt), ugyanakkor Horvátország más városaiban is kaphatnak segítséget a bajba került magyar állampolgárok. A nyári konzuli ügynökség a Senjtől délre eső területen, négy megyében látja el a magyarok érdekvédelmi feladatait (pl. útlevél eltűnése, jogi segítség igénylése esetén), tehát Dalmáciában is számíthatnak a magyar turisták konzuli segítségre. A nyári turistaidényben, vagyis június 1-jétől szeptember 30-ig Zágrábban, a konzuli hivatalban ( Pantovcak utca 255-257-es szám alatt) is minden hétköznap van ügyfélfogadás.

Szállásbejelentés

Ha valaki nem kereskedelmi szálláshelyen van elszállásolva, illetve a szállásadója nem jelenti be, akkor személyes kötelessége 24 órán belül bejelentkezni a legközelebbi rendőrőrsön, vagy rendőrkapitányságon. Egy-két napos mulasztása esetén a szabálysértési bíróság pénzbüntetést róhat ki, amely minimum 500 kuna is lehet.

A horvátországi magyar ingatlantulajdonosokra nemcsak a fizetővendéglátás keretében fogadott vendégek után, hanem a barátok, ismerősök részére ingyenesen biztosított szállás miatt is idegenforgalmi bejelentési kötelezettség vonatkozik. A közvetlen családtagokon kívül a barátok vendégül látása ugyanis már kereskedelmi tevékenységnek minősül.

Címkék: utazás