Koppenhágában a legjobb élni

Koppenhága a legideálisabb és a legélhetőbb a világ nagyvárosai közül - erre a következtetésre jutott a Monocle című brit folyóirat. London és New York nem került be a Top 25-be.

A lap 25-ös listáját annak alapján állította össze, hogy egy város mennyire érdekes, milyen ott az életminőség, mennyire vonzó a látogatók számára, milyen lehetőségeket kínál az üzleti élet képviselőinek és az éjszakai élet kedvelőinek. Ezenkívül figyelembe vették a városok bűnözési rátáját, a jó iskolákat és közkórházakat, a másság iránti toleranciát – természetesen a megfoghatatlan, utánozhatatlan hangulat mellett.

Koppenhága lett a legélhetőbb nagyváros (fotó: sxc)

A második helyen München áll, a dobogó harmadik fokára pedig Tokió került. Nincs viszont a legkedveltebbek között London és New York. Utána a hagyományosan kedveltek jönnek, köztük Zürich, Bécs, Helsinki, Stockholm, Vancouver, Montreal, Melbourne, Párizs, Sydney, Madrid, Amszterdam és Barcelona.

A 25-ös listán van néhány “kakukktojás”, mint például a japán Fukuoka, a shopping fővárosa, vagy az amerikai Oregon állambeli Portland, amely egyfajta északi San Francisco. Érdekes módon egyetlen olasz vagy görög városnak sem sikerült beküzdenie magát a Top 25-be.

Címkék: utazás