5 bombajó hely a Garda-tónál

A szörfösöknek az északi, a borkóstolgatóknak a keleti part, míg a történelem kedvelőinek a déli, délnyugati rész ajánlott. A Garda-tónál mindenki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódást.

Páratlan ékszerdoboz az olasz Alpok lábánál – röviden így lehetne jellemezni a legnagyobb és a legnépszerűbb olaszországi tónak számító Garda-tavat. Északról a hegyek közül kikandikáló fjordra hasonlít, míg délről egy belső tengerre. A Garda-tó körül gombamódra helyezkednek el a látnivalókban gazdag és változatos kikapcsolódási lehetőségeket nyújtó városok, amelyek mellett érdemes megállni autózás közben.

Sziklastrand és kastély

A Garda-tó gyöngyszemének nevezett Sirmione szépségéről a római költő, Catullus is ódákat zengett. Nem csoda, hogy a neve fennmaradt a Római Birodalom után is. Konstantin császár idejében ugyanis egy fürdőpalota épült a városkában, és az ókori építmény romjait az utókor Catullus barlangjának (le Grotte di Catullo) nevezte el. A tavat gleccserfolyók táplálják, a legmélyebb pontja 360 méter, s a tó vize egyedül Sirmione lapos szikláinál tud felmelegedni. A tóba benyúló földnyelv csúcsában található teraszos kialakítású sziklastrand ennek köszönhetően igen kellemes hőmérsékletű vízzel várja a fürdőzőket. Sirmione másik fő nevezetessége a földnyelvre épült, a tóra csodás panorámát kínáló Scaligero kastély, amelyet Verona vezető családja, a Scaligeri állíttatott 1250-ben. A kastélyt egy ritka, középkori kikötői erőddel is megerősítették, mely a Scaligeri-flottát védte.

A Scaligero kastély uralja Sirmionét (forrás: visitgarda.com)

Vidámpark és sikátorok

Ha a fürdőzésen túl egy kis szórakozásra vágyunk, akkor Peschiera del Garda (amely az első kijárat Magyarország felől) felé vegyük az irányt, ahol Disneyland olaszországi kistestvére, a Gardaland vidámpark, a szafaripark (Safari Zoo), valamint egy víziparadicsom is (Acquaparadise) található. Ám érdemes a szép tóparti városban is bóklászni, ahol hangulatos belvárosi sikátorok és éttermek várják az odalátogatókat. A Garda-tóról annyit érdemes még tudni, hogy 1986-ban a bresciai vízilabdacsapat hosszában végigúszta a 70 kilométeres tavat. A sportklub népszerűsítése céljából rendezett megmérettetésen csónakból, váltószerűen, fejenként mintegy 5 kilométert úszva teljesítették a „24 óra Garda” nevű távot.

Riva del Garda, az egyik legnépszerűbb üdülőhely a Garda-tónál (forrás: sxc)

A diktátor nyomában

Azok, akik rajonganak a XX. századi történelem iránt, ne hagyják ki Desenzano del Gardától északra fekvő Salót, amely a németek által a fogságból kiszabadított Benito Mussolini 1943-ban létrehozott bábállamának, a Salói Köztársaságnak volt a névadója. Az olasz diktátor Salóban – a németek gyámkodása mellett – kiáltotta ki az Olasz Szociális Köztársaság megalakulását. A XV. század végén épült Szent Bernárd templom, a XIII. századi kódexeket is tartalmazó Akadémiai Könyvtár, a freskókkal teli székesegyház, a Magnifica Patria és a Podesta Palota kellemes városnézésről gondoskodik. A városkát meglátogatva tengerparti hatás kerítheti hatalmába a turistát, arról nem is beszélve, hogy a hegyről lefelé kanyargó úton csodálatos látványt nyújt a Salói-öböl.

A Garda-tó (forrás Google Map)

Német, osztrák emlékek

A Riva del Garda számít az egyik legnépszerűbb üdülőhelynek a Garda-tó körül, mely a tó északi csúcsánál terül el. Riva a Habsburg uralom alatt még Ausztriához tartozott, ám az I. világháború után már Olaszországhoz csatolták. Ennek ellenére a II. világháború után rövid időre a náci Németország bekebelezte, s ennek a nyomait magán is viseli a Garda-tó legnépszerűbb turisztikai célállomása. Így nem csoda, hogy Nietzsche (aki a Hotel Du Lacban szállt meg), Kafka és Thomas Mann is megfordult Rivában, ahol a kellemes mediterrán klíma miatt olíva-, cédrus-, és citromfa „ligetek”, szőlőültetvények fogadják az odalátogatókat.

Csak szörfösöknek

Limone sul Garda – amely Saló és Riva között található félúton – méreteit tekintve kicsi falunak számít, ennek ellenére igazi szörfparadicsom. Szörfösök serege hódol itt a szenvedélyének, amit azért is megtehetnek, hiszen a tó északi részénél szűk és hatalmas hegyek tornyosulnak, így az Alpokból, mint egy csatornából süvít le a szél. Emiatt a hullámokat úgy lovagolják meg a szörfösök, hogy szinte „porzik” mögöttük a víz.

kisokos a garda-tóhoz

– Budapesttől mintegy 900 km-re található, körülbelül 7-8 óra alatt juthatunk el autóval.
– A környék nevezetessége a prosecco (száraz) frizzante fehérbor.
– Elsősorban a sültek és a nyúlfogások számítanak helyi specialitásnak.
– A tótól 1-2 km-re fekszik Lonato, amelyet elsősorban – az autópályáról is jól látható – vára miatt érdemes felkeresni.
– Desenzanótól Saló felé haladva csaknem minden kisvárosban egy-egy középkori várra bukkanhatunk (mint például Padenghe), amelyben még ma is laknak. Egyes várakban több lakást is kialakítottak.
– Kirándulásra, városnézésre a 20-20 km-re fekvő Veronába és Bresciába is érdemes ellátogatni. Verona azért nem hagyható ki, mert az egyik legszebb olasz városnak tartják, Brescia pedig Haynau vára miatt nyújt izgalmas élményt.

Címkék: utazás