Hogy készül a székelykurti?

A tunéziai fez viselésének szabályai, egy kiadós vízipipázás, székelykurti készítés egy erdélyi szabómester műhelyében - vasárnap indul a Duna Tv új utazási magazinja, a Kalandozó.

A rendhagyó utazási magazin a praktikus információk mellett érdekes történeteket, sztorikat mond el a történelem, a kultúrtörténet, a művészetek, a természet köréből könnyed, szórakoztató formában. A debütáló adásban például egy egészen különleges erdélyi műhelybe tekinthetnek be a nézők, talán az utolsó székelykurti készítő, Berze Vilmos műhelyébe.

Az idős szabómester bemutatja be ennek a jellegzetes nemezeből készített erdélyi mellénynek, valamint a székelyharisnyának az alkotási folyamatát. Berze Vilmos mesteruram ma is székelyvidékenként más és más motívumokat képező paszományokkal vagyis zsínórzattal cicomázza fel az erdélyi hidegek ellen évszázadok óta védő ruhákat.

A műsor Szomszédoló rovatában a Berze-műhely mellett betekinthetünk Erdély csodatevő kis fürdőjére, Szelterszre, ahol a parajdi só gyógyító hatására irányul a figyelem, továbbá Orbán Balázs székelykapui előtti is tiszteleghetünk.

A Kalandozó távolabbi tájakra is ráirányítja a figyelmet. Az első adásban például Tunézia tengerparton túli világába csalogat, bemutatva többek közt a fez viselésének szabályait. Majd egy kiadós vízipipázás után egy újonnan felfedezett ókori római város romjaiban gyönyörködhet a néző.

A Hazai tájakon rovatban Komárom az úti cél. A monostori erődben megsütött komiszkenyeret betarisznyázva a közeli thermál fürdőbe invitálja nézőjét a magazin, pihentetésül egy egyedülálló kulturális programot, a lovas színház előadásait ajánlva. A vizek évadja nevében Neszmélyen a hajós skanzent látogatja meg a műsor. Az Útinaplóban Gyulai Líviusz, grafikus elefánthátról villantja fel indiai kirándulásának részleteit.

Kalandozó
Duna Tv, vasárnap 11.15

Címkék: utazás