Milliárdokkal kerestek többet a szállodák

2008. január–februárban a kereskedelmiszálláshelyek árbevétele 8 százalékkal emelkedett. Budapest külföldi vendégeinek forgalma 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 28 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január-februárban, a szállásdíjbevétel 14,5 milliárd forint volt, 12,5 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban – derül ki Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb felméréséből.

A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január-februárra számított árindexe 7 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás területén a forint gyengülése mellett 5,5 százalékos árbevétel-növekedés volt.

15 százalékkal nőtt a vendégek száma (fotó: MTI)

Az év első két hónapjában – amely időszak hosszú évek tapasztalata alapján, az éves vendégforgalom 8-10 százalékát teszi ki – 328 ezer külföldi vendég 845 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 15 százalékkal, a vendégéjszakák száma 7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatát.

A Balaton vendégforgalma csekély mértékben (1,3 százalékkal) nőtt, Budapest vendégforgalma ugyanakkor 9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában elért teljesítményt.

Címkék: utazás