Új Peugeot a traffikosoknak

Február közepétől lehet kapni a francia gyár kisáruszállítóját, a Bippert.

A városi kisáruszállító 2,5 köbméteres rakteret mondhat a magáénak, melybe összesen 610 kilónyi terhet lehet pakolni. A kerékjárati dobok közé ugyan befér akár egy EUR-raklap is, de alapvetően kisebb holmik szállítására tervezték az autót. A karosszéria ugyanis sok helyen kerekedik, a rakteret az utastértől elválasztó fal pedig mélyen benyúlik a hátsó részbe.

A cég elképzelései szerint az autót elsősorban azok a kisvállalkozók fogják keresni, akik alacsony bekerülési költséggel akarnak városi kisáruszállítót venni. És nem különösebben jó vezetők, az autó elején és végén ugyanis jókora műanyag lökhárító teszi jelentéktelenné az apróbb koccanásokat.

A latin országokban nem számít (így a franciáknál, az olaszoknál és a spanyoloknál sem) különlegesnek, ha valaki parkolás közben arébblökdösi a többi autót, ezért ott ez különösen jó. Nálunk ez inkább azért hasznos, mert egy lökhárítót gyorsabban és olcsóbban ki lehet cserélni, mint egy acél karosszériaelemet. Hálistennek a magyar autósok körében szégyennek számít a törött autóval járás.

Az áruszállítót február 18-án mutatják be a kereskedésekben, az ötüléses személyautó-változatot (mely majd a Tepee nevet viseli) pedig márciusban, egyidőben a Multiflex üléses változattal. Ez utóbbi a padlóba hajtogatható anyósülést és lebontható raktérfalat jelent, aminek segítségével akár 2,5 méteres holmikat is lehet vele szállítani. A raktérfal azonban a magyar előírások szerint szükséges ahhoz, hogy az autó haszonjárműnek számítson. Így egy kicsit hosszabb időbe telt, mire a hazai hatóságok áldásukat adták erre a változatra.

1,4 literes benzin- és dízelmotorokkal lehet majd az autót rendelni, az előbbi 75 lóerővel, az utóbbi 4,5 literes fogyasztásával büszkélkedhet.

Tavaly a magyar újautóeladások száma összességében csökkent, csak a luxusautók, a terepjárók és a haszonjárművek közül talált több gazdára. Az áruszállítók piaca így 6,8 százalékkal nőtt, ezen belül a Peugeot 45,8 százalékkal. Májusban a cég bemutatja az új Partnert, ami a cég reményei szerint még inkább hozzájárul a növekedéshez.

Címkék: autó