Megbénította a hó Romániát és Bulgáriát

Sűrű havazás, hóvihar bénítja a közlekedést Románia déli és délkeleti részén. A fővárosban gyakorlatilag megállt az élet. Bulgária északkeleti vidékén az erős havazás miatt szükségállapotot hirdettek.

Az ítéletidő különösen a déli tájegységeket, Olteniát, Havasalföldet és Dobrudzsát, a keleti országrészben pedig Moldva déli részét sújtja. Ezeken a helyeken csütörtök estig a sárga fokozatú figyelmeztetés van érvényben, mivel a szűnni nem akaró havazás és a viharos erejű szél miatt az utak nagy része járhatatlanná vált.


Nincs víz és áram


Több helységben teljes mértékben szünetel az áramszolgáltatás. Mehedinti megyében már két beteg ember vesztette életét amiatt, hogy a mentők a havazás miatt nem tudtak időben a helyszínre érni. Konstanca megyében a főutak nagy részét lezárták, három helységet elszigetelt a világtól a zord időjárás, 37 településre nem tudnak élelmet szállítani, nincs ivóvíz és áram.


Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!


A Bukarest és Konstanca közötti autópályán (A2-es autósztráda) lehetetlen közlekedni a rossz látási viszonyok miatt. A közúti rendőrség felhívta a gépkocsivezetők figyelmét, hogy ne induljanak útnak hólánc, csúszásgátló és megfelelő mennyiségű üzemanyag nélkül.


Bukarest elzárva


A fővárosban szerda este óta szünet nélkül hull a hó, csütörtök délelőttre az utak nagy része járhatatlanná vált. A viharos szél miatt ugyanis csak a hókotrógépek egy része állhatott munkába. A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy meg se próbáljon gépkocsiba ülni.

Délelőtt lezárták a Henri Coanda (Otopeni) és a Baneasa repülőteret, egyes vonatokat nem engednek be az Északi Pályaudvarra.


Bulgáriában sem jobb a helyzet


Szükségállapotot hirdettek csütörtökön a Bulgária északkeleti részén fekvő Ruszéban és környékén a két napja tartó erős havazás miatt – közölte a román határon fekvő város polgármestere. Bulgária legjelentősebb dunai kikötőjébe vezető összes út le van zárva az ítéletidő – a 36 órája tartó havazás és az erős szél – miatt. A ruszei folyami kikötő is bezárt a bolgár közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint.


Csütörtökön országszerte több mint 300 település volt áram nélkül, és 31 helységben szünetelt a vízszolgáltatás Bulgáriában.

Címkék: utazás