Szilveszter a nagyvárosokban – a legjobb utcai bulik

Fergeteges partik New Yorktól Rio de Janeirón át Bécsig. Számtalan csábító ajánlat a palettán, ha úgy döntene, hogy az idén egy európai nagyváros vagy egy tengerentúli metropolisz utcáin szeretné köszönteni a 2008-as évet.

Bécs: valcer és Mozart

A szilveszteri rendezvények Alfája és Omegája a Silvesterpfad, azaz a Szilveszteri Ösvény, amely a Rathausplatzról kiindulva kígyózik végig Bécs belvárosának szűk utcácskáin. A hatalmas vetítővásznak, színpadok és DJ-pultok tövében várhatóan mintegy 700 ezren koccintanak majd az újévre. A szabadban szilveszterezőket show-műsor, operett, rock- és népzene, valamint hetven stand étel- és italválasztéka várja. A Rathausplatzon újév reggelén pedig a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjére lehet ébredezni, melyet kivetítőkről nézhet a közönség az átdorbézolt éjszaka után.

A melegebb helyek kedvelői ugyanakkor számos elegáns és különleges szilveszteri bál és bankett közül választhatnak. A Hofburg termei adnak otthont a Monarchia idejét idéző Kaiserballnak, ahol röviddel éjfél után veszi kezdetét a K.u.K. Újévi Gála, amelyen az osztrák színházak legismertebb énekesei és táncosai az operett aranykorából származó darabokkal szórakoztatják a közönséget. Szintén elegáns szilveszteri bál várja az érdeklődőket a Bécsi Városháza patinás Dísztermében, amelynek a valcer és a balett áll a középpontjában.


Klasszikus zenével és Tizian festményei között köszöntheti az újévet, aki a Kunsthistorisches Museum szilveszteri estjére vált jegyet, és igazán eredetinek érezheti magát, aki a Burggarten pálmaházában szilveszterezik. Rendhagyó szilveszteri élményt kínál Ferenc József császár újjáépített szalonvonata, a Majestic Imperator, avagy Bécs biedermeier kerülete, a Spittelberg, ahol a standoknál punccsal és bécsi specialitásokkal várják az ünneplőket. Strauß és Mozart zenéjével búcsúzhatunk ugyanakkor az óévtől a Schönbrunni Kastélyban, a Hofburgban, illetve a Wiener Kursalonban.

Brazília: óévbúcsúztatás bikiniben

Ha egy tengerparti szilveszterre vágyik, akkor Rio de Janeiro Copacabana Beachén a helye a többmilliós embertömegben. Rio ugyanis nemcsak a karneváljáról legendás, hanem az óévbúcsúztató beachpartijairól is, amelyen mintegy 5 millióan mulatnak. A tengerpart ilyenkor több ezer gyertyával van kivilágítva, jelezve az újévre kért kívánságokat, fogadalmakat.

A brazilok nem fukarkodnak az óévbúcsúztató ünneplésében: még a legkisebb brazil városkában sem köszönthetik az újévet látványos tűzijáték és zenés programok nélkül. São Paulo városában a Szent Szilveszter tiszteletére megrendezett maratonnal búcsúznak az óévtől (Corrida de São Silvestre), amelynek során a lelkes résztvevők végigfutnak a Paulista körúton és a belvároson. Ezen a futóversenyen számos atléta is részt vesz, mint például az ötszörös olimpikon kenyai futó, Paul Tergat.


A szamba ritmusai mellett a helyi óévbúcsúztató tradíciókba is belekóstolhatunk: éjfélkor öntsünk pezsgőt és szórjunk rózsát a tengerbe – ahogy a helyiek teszik –, ezáltal kérve jókívánságokat a tenger afro-brazil istennőjétől, Lemanjától. Ne felejtsünk el változatosan felöltözni: fehér-kék színű ruhadarabokat vegyünk magunkra, ha békés újévet szeretnénk, vöröset, ha szenvedélyeset, illetve sárgát, ha jólétben dúskálót.


New York: tartsa a szemét a gömbön

Ha New York, akkor Times Square. Ha Times Square, akkor kristálygömb, amely már Amerika szimbólumának tekinthető. Minden amerikai ott akar ünnepelni, aki pedig már egyszer látta a tévében, életében legalább egyszer részt akar venni rajta. Ráadásul egy új és nagyobb kristálygömb jelzi majd az idei évből maradó utolsó másodperceket: egy high-tech kristály. A 6 láb átmérőjű szilveszteri gömb – amely idén ünnepli 100. születésnapját – Waterford kristályháromszögekkel van ékesítve, mely ezáltal dupla fényességűvé vált a régebbihez képest.



Az ünneplõ tömeg a Times Squaren (forrás: timessquarenyc.org)


Este 6 órakor kezdődik az ünneplés a téren, amikor a golyó eléri „hivatalos” (23,5 méteres) magasságát a Broadway 43. utcájánál. Éjfél előtt egy perccel pedig a gömb megkezdi „visszaszámlását”, azaz ereszkedését. S minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb dal, az Auld Lang Syne is elhangzik majd.

Madrid: csak piros alsóneműben

Madridban a szilveszteri partik kiinduló- vagy éppen zárópontja a város szívében lévő Puerta del Sol tér. Kövessük a helyieket, és az újév első perceiben együnk meg 12, pezsgővel megmosott szőlőszemet, miután a Casa de Correas órája elütötte a 12-t. A spanyolok szerint ez szerencsét hoz a következő évre; hát még ha piros színű alsóneműt is veszünk fel. A 12 szőlőszem elfogyasztása után pedig sodródjunk a tömeggel valamelyik helyi étterembe vagy szórakozóhelyre, és folytassuk az ünneplést egy tapas mellett vagy éppen Juanes dalait hallgatva.

London: csókolj meg egy bobbyt

A brit fővárosban a hagyományos szilveszteri visszaszámlálás helyszínének a Big Ben környéke számít. Ám ha egy kis lézershow-ra vágyunk vagy szívesen gyönyörködünk a tűzijátékban, induljunk a London Eye-hoz. Úgy is dönthetünk, hogy a West End-en, egy színdarab keretében búcsúztatjuk 2007-t, ugyanis szilveszterkor, a tradíciók szerint a függöny legördülését követően az egész színházi társulat csatlakozik a nézőkhöz, hogy együtt énekeljék el az Auld Lang Syne című dalt.


Ha pedig nagyon merészek vagyunk és boldogabb, szerencsésebb újévet szeretnénk, akkor szemrebbenés nélkül csókoljunk meg egy londoni rendőrt (bobby), akiket elsősorban a Trafalgar téren találunk. Sőt, ha egy romantikus óévbúcsúztatásra vágyunk, akkor irány a Temze, a sétahajóról ugyanis kitűnően láthatjuk a London Eye-nél fellőtt rakétákat.


Másnap, még ha kissé mámorosak is vagyunk, a jótékonysági szilveszteri parádéban folytathatjuk az ünneplést, amelyet az idén 21. alkalommal rendeznek meg. A Parlament térről indul a menet délben, és délután 3 órakor ér véget a Piccadillyn (Berkeley Street). Londonhoz hasonlóan pedig a több nagyobb brit város (Liverpool, Leeds, Manchester, Birmingham) is komoly szilveszteri ünnepléssel készül.

Berlin: sztárokkal a Brandenburg kapunál

Berlin, a világ egyik legnagyobb szilveszteri partijának ad otthont, amelyre évente több mint egymillióan látogatnak el. Az óévbúcsúztató partit – azaz a Június 17-i utcán a Brandenburg-kapu és a berlini Győzelmi Oszlop között ünneplő tömeget – mintegy 350 helyi és nemzetközi tévécsatorna közvetíti.



Visszaszámlálás a berlini Brandenburg-kapunál (forrás: silvester-berlin.de)


A szilveszterezőkre 2 kilométer hosszan és 80 ezer négyzetméteren videokivetítők, partisátrak, étel-ital standok, fény- és lézershow-előadások várnak, a zenét pedig hazai és külföldi sztárok (többek között Michael Mind, beFour, Marquess, Hot Banditoz, Monrose, Die Firma, Lexington Bridge, Groove Coverage, Lemon Ice, Lutricia McNeal, Empty Trash) szolgáltatják majd. Számos DJ pedig reggelig gondoskodik a talpalávalóról. Éjfélkor pedig a nélkülözhetetlen látványos tűzijátékban lehet gyönyörködni a Brandenburg-kapunál.

Címkék: utazás